the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Carvalho Araújo
  6. 2010
  7. Atelier de Jardim AS / Carvalho Araújo

Atelier de Jardim AS / Carvalho Araújo

  • 00:00 - 23 May, 2012
Atelier de Jardim AS / Carvalho Araújo
Atelier de Jardim AS / Carvalho Araújo, © Hugo Carvalho Araújo
© Hugo Carvalho Araújo

© Hugo Carvalho Araújo © Hugo Carvalho Araújo © Hugo Carvalho Araújo © Hugo Carvalho Araújo + 16

  • Architects

    Atelier Carvalho Araújo - José Manuel Carvalho Araújo
  • Location

    Santo Tirso, Portugal
  • Design Team

    Joel Moniz, Filipe Russel, Hugo Melo
  • Project Year

    2010
  • Photographs

Text description provided by the architects. A couple of doctors gather friends and colleagues to meetings and thematic workshops. Without adequate space in the current house, they requested a small multifunctional building for an adjacent parcel. On the edge of town, in the slope of the valley, lie the two terrains at different heights. In one terrain, overlooking the other, there is a detached house in the center.

© Hugo Carvalho Araújo
© Hugo Carvalho Araújo

The other has a beautiful informal garden, with large trees and a lake that anticipates the feeling of the river lower down. It was essential to maintain this view over the garden. It was difficult to choose the location for the new studio. The garden seemed untouchable, with a few sunny areas. Since the terrains have different heights, the retaining wall that separates them had an unclear drawing.

© Hugo Carvalho Araújo
© Hugo Carvalho Araújo

The new building comes from the idea of the redefinition of this threshold, as a construction uniting the two terrains. We intended to prolong the top platform through an existing coverage / garden, stabilizing the amplitude of this view. The coverage stands out from the retaining wall and splits into two, leaving two uneven coverages, so that the room of the house does not lose sight over the lake.

elevation
elevation

From the garden the coverages stand out. The buildings recede to stay under the shade. In one side there is a small room with a dining support, in the other side four rooms linked by doors, which can function as small bedrooms or work studios.

© Hugo Carvalho Araújo
© Hugo Carvalho Araújo
Cite: "Atelier de Jardim AS / Carvalho Araújo" 23 May 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/235289/atelier-de-jardim-as-atelier-carvalho-araujo/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments