the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurants & Bars
  4. France
  5. Comac
  6. 2012
  7. Renovation of an old barn / Comac

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Renovation of an old barn / Comac

  • 00:00 - 8 May, 2012
Renovation of an old barn / Comac
Renovation of an old barn / Comac, Courtesy of Comac
Courtesy of Comac

Courtesy of Comac Courtesy of Comac Courtesy of Comac Courtesy of Comac + 14

  • Architects

  • Location

    Charroux, France
  • Budget

    €90.000
  • Area

    105.0 m2
  • Project Year

    2012

Text description provided by the architects. Charroux, village of the XVIIth century part of the heritage of the most beautiful villages of France. An ancient franked fortified town, eminent point of the medieval trade shining under the air of Dukes du Bourbonnais. Today mystified, the village looks like a frozen museum where the time seems to have stopped.

Courtesy of Comac
Courtesy of Comac

A meeting, a Project, a XVIIth century barn and a knowlegde. Sharing the passion of the place throughout a restaurant combining the highlight of the country and cultural heritage. The barn is made of traditionals stones walls, three wild openings are facing the North, a clay ground and a skeleton entirely recovered with its original tiles. In the South part, a garden looking onto a street facing the city hall. A frame full of history.

Courtesy of Comac
Courtesy of Comac

To restructure the barn into a restaurant means, above all to preserve the historical environment of the place, respect what is already existing and let it live on is own. Creating openings into the southern front, inviting the light, extending the inside into the garden. It is also part of the project to confront ourselves with the conservative point of view of the STAP’s patrimonial diktat and to convince an ABF that light does not desecrate stone.

sections
sections

A humble and respectful attitude, free ourselves from walls and from the skeleton to interfere modestly into the space. Two bodies, the kitchen and the dining room, made of wooden supports, isolated, strongly braced and coated with plywood, are facing each other. Put down on a wooden deck and connecting the Inside to the outside, the openings of the volumes extend the differents piercings of the barn letting the ground continuing from the restaurant towards the terrace, wich is the only visible intervention you can see from the street.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Renovation of an old barn / Comac" 08 May 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/232336/renovation-of-an-old-barn-comac/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of Comac

旧谷仓改造 / Comac

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.