the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Norway
  5. Element Arkitekter AS
  6. 2010
  7. Northface House / Element Arkitekter AS

Northface House / Element Arkitekter AS

  • 00:00 - 23 April, 2012
Northface House / Element Arkitekter AS
Northface House / Element Arkitekter AS, © Element Arkitekter AS
© Element Arkitekter AS

© Element Arkitekter AS © Element Arkitekter AS © Element Arkitekter AS © Element Arkitekter AS + 18

  • Architects

  • Location

    Stavanger, Norway
  • Design Team

    Cathrine Vigander, Vidar Kutsen, Hallvard Huse, Alexander Wærste
  • Consultants

    Boye og Waage & Co AS, Jan Petter Dybdahl AS and Moelven Massivtre AS
  • Area

    277.0 m2
  • Project Year

    2010
  • Photographs

Text description provided by the architects. The existing house was built in 1969 as a twin to the neighboring building. It did not function well to the demands of 2008-living, neither in the room sizes nor in their solutions, and it had generally a need for restoration work.

© Element Arkitekter AS
© Element Arkitekter AS

Element, together with the client, has come to a solution where mainly the bottom two stories are rehabilitated while the top story is replaced with a lighter and more open construction which opens up towards a grand view of the fjord. 

© Element Arkitekter AS
© Element Arkitekter AS

This is a big change from the earlier situation where it was necessary to go down a level to see the view.

The top volume is 3 meters cantilevered over the rest of the volumes and is pulled away from the road to make room for a larger sun deck towards the south and to let more light into the building. This deck is also thereby sheltered from the northern wind.

© Element Arkitekter AS
© Element Arkitekter AS

The architectural expression strengthens the qualities on the site and reflects its norhtern orientation. At the same time it respects the existing constructive principles.

© Element Arkitekter AS
© Element Arkitekter AS
Cite: "Northface House / Element Arkitekter AS" 23 Apr 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/227691/northface-house-element-arkitekter-as/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments