the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Silo Competition Proposal / Allard Architecture

Silo Competition Proposal / Allard Architecture

Silo Competition Proposal / Allard Architecture

The Biotope converts the remains of an old water purification plant in an ecological mixed use development. Conceived as an ecological education centre, the Biotope will be the home for eco-related institutes like IUCN (International Union for Conservation of Nature), for several schools of Amsterdam, for residential spaces and for sport facilities.

More info and images after the break.

The Biotope is a centre open to all the public and dedicated to the public. The stepped roofs have an open routing for pedestrians, so they are able to walk around and follow the growth of vegetation during the change of seasons. These vegetables are also sold in the shops in Biotope.

In the Biotope residents, students and professionals are involved on the collective ‘production’ of the gardens. These production gardens are also open to the adjacent houses for its collective use of the people living in the same area. Underneath the stepped roofs are the schools and the access for the sports hall. At the rear of the whole complex are 75 self-sufficient private residences.

The whole project shall be an answer to recent ecological questions, while providing much needed educational and residential spaces for Amsterdam.

Project Name: Biotope Location: Amsterdam, The Netherlands Use: residential spaces, office spaces, schools and sport facilities Client: City of Amsterdam Site Area: In the remains of an old water purification plant Bldg. Area: Schools 8,135m²/ Sports 4,250m²/ Silos 4,875m²/ residential 15,750m² Design Team : Allard Meine Jansen-architect, Jennifer Gauthier, Jurriën Boon, Daniël Bakker, Cruz Garcia Santiago, Roderick van der Weiden, Jeroen Linnenbank, Jan Nauta Project Status: Competition

View the complete gallery

Cite: Sebastian Jordana. "Silo Competition Proposal / Allard Architecture" 14 May 2009. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/22150/silo-competition-proposal-allard-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments