We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House A / Dietrich | Untertrifaller Architekten

House A / Dietrich | Untertrifaller Architekten

© Bruno Klomfar                © Bruno Klomfar                © Bruno Klomfar                © Bruno Klomfar                + 13

Dornbirn, Austria

Text description provided by the architects. Kehlegg is a hamlet just above Dornbirn, together with Ebnit and Watzenegg, it is an Alpine site among the villages that formed the city which is known today as Dornbirn. The location at the end of a winding Alpine road may have made economic conditions for the surrounding farms more difficult compared to the Rhine Valley. However, today this topography is valued as a locale with great views for private homes close to the city.

© Bruno Klomfar
© Bruno Klomfar

The house sits below the narrow road parallel to the hillside at the edge of a meadow that slopes down steeply to the southwest, just before the road leads from the village into the open landscape. The simplicity of the building enhances its Setzung (i.e. accentuation) as a primarily architectural gesture. It forms the structure of the building, both for its interior and exterior, the polarity between the one-story street-side and the two-story valley-side façade, as well as the functional structure of the interior into a living area upstairs and the bedrooms downstairs with a view of the garden.

© Bruno Klomfar
© Bruno Klomfar

On its road side the building frames a triangular main courtyard. The courtyard is flanked by a flat-roof annex that runs crosswise to the ridge of the building and which distinguishes itself as an exposed concrete structure from the main building made of timber. After entering the residential unit, the entrant recognizes that the wooden façade forms only the exterior layer for the room-forming façade concept.

The screen composed of horizontal silver fir slats gives the building a uniform appearance by framing a ring of terraces and exterior staircases. It superposes with interior, room-height glass and wood panels. The result is a spectrum of graduated transparency of light and views protecting the rooms according to the needed level of intimacy from views, while offering vistas of the valley and the Rappenloch schlucht, a ravine, to enhance the living environment.

© Bruno Klomfar
© Bruno Klomfar

(Dietrich | Untertrifaller, 2010)

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House A / Dietrich | Untertrifaller Architekten" 26 Mar 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/218031/house-a-dietrich-untertrifaller-architekten> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.