the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Fire Station
  4. Fire Station In Sulzberg-Thal / Dietrich | Untertrifaller Architekten

Fire Station In Sulzberg-Thal / Dietrich | Untertrifaller Architekten

  • 00:00 - 15 March, 2012
Fire Station In Sulzberg-Thal / Dietrich | Untertrifaller Architekten
Fire Station In Sulzberg-Thal / Dietrich | Untertrifaller Architekten, © Bruno Klomfar
© Bruno Klomfar

© Bruno Klomfar                © Bruno Klomfar                © Bruno Klomfar                © Bruno Klomfar                + 12

   

© Bruno Klomfar
© Bruno Klomfar

The prominent location of the new fire station at the boundary of the village and engaged in a spatial dialogue with Gasthaus Krone (inn) required a sensitive and discreet integration of the new building into the villagescape.

plan 01
plan 01

The building is ideally sited in relation to the topography, with forecourts forming a separate square within the village fabric. This way fortified structures are reduced to a minimum and the road layout remains intact. The square is located between the fire station and Gasthaus Krone, forming a scenario which is typical for Sulzberg Thal.

© Bruno Klomfar
© Bruno Klomfar

The building features a clear separation into vehicle depot with control room and all other uses that are grouped according to room height and temperature into compact units. The radio and control room is slightly elevated, overlooking both the vehicle depot and the forecourt with the crew entrance. Parking for emergency operations is planned as gravel lawn lining the road.

© Bruno Klomfar
© Bruno Klomfar

The building has ground-level access from the main road, with the slightly projecting top floor marking and shielding the entrance area. The control area and locker rooms adjoin the entrance. The top floor with a classroom, village archives, an office and auxiliary rooms opens to the village boundary, thus signaling the public function of the building.

section
section

The vehicle depot is built as a solid structure, while the top floor is planned as a timber construction. The facade features silver-fir-cladding, which gives the building a uniform appearance as is typical for the village. The large continuous glazing structures the building, creating an air of lightness and transparency to all angles. External shading protects the interior from overheating. The tube-shaped tower is built as timber construction with glass on two sides, revealing a glimpse of the activities taking place at the fire station.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Dietrich | Untertrifaller Architekten
Office
Cite: "Fire Station In Sulzberg-Thal / Dietrich | Untertrifaller Architekten" 15 Mar 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/217014/fire-station-in-sulzberg-thal-dietrich-untertrifaller-architekten/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments