the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Bar
  4. Australia
  5. Marc & Co
  6. 2011
  7. SuperWhatnot / Marc & Co + Nielsen Workshop

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

SuperWhatnot / Marc & Co + Nielsen Workshop

  • 00:00 - 6 February, 2012
SuperWhatnot / Marc & Co + Nielsen Workshop
SuperWhatnot / Marc & Co + Nielsen Workshop, © Alicia Taylor
© Alicia Taylor

© Alicia Taylor © Alicia Taylor © Alicia Taylor © Alicia Taylor + 12

Text description provided by the architects. The bar is housed in the loading dock of an abandoned beauty school. The brief was for a laneway bar to retreat from the glossy retail frenzy in adjacent streets.

The laneway elevation is composed of a large window, melding the bar and laneway. The method of construction is exposed and celebrated. The steel window reveal is stitched together in ‘W’ profiles, fire rated posts are wrapped in hessian rope and an LED light makes the perforated steel logo glow at dusk.

© Alicia Taylor
© Alicia Taylor

The bar offers 3 distinct seating areas. The entry stair leads to the main bar area, which overlooks a sunken lounge and above is a loft verandah.

First Floor Plan
First Floor Plan

The bar is u-shaped enabling people to sit and observe. The bar top is poured concrete in sacrificial steel formwork, contrasted against white hexagonal tile. On the bar, custom made terrariums are for detailed observation through murky lenses. The rear wall consists of a large grey mirror, offering a dark clone to the space. The walls to one side are crusty existing brickwork, layered with the history of previous inhabitant. This is contrasted on the other side by a fibreglass backlit wall, providing shadows and suggestion.

© Alicia Taylor
© Alicia Taylor

The sunken lounge is skirted by inbuilt leather seating. The floors are recycled hardwood and the ceiling exposes the previously concealed structure. A large custom made steel barn door opens the lounge onto the laneway. It is supported by a walking castor wheel, celebrating the act of opening doors.

Section
Section

The loft edge is composed from reclaimed wrought iron balustrades, a reminder of the local building craft. The loft is design as a subtropical verandah with outdoor furniture , lush plant life and assortment of ornamental curiosities.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "SuperWhatnot / Marc & Co + Nielsen Workshop" 06 Feb 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/204972/superwhatnot-marcco-nielsen-worksop/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments