the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Visitor Center
  4. Gruta das Torres Visitor Centre / SAMI-architectos

Gruta das Torres Visitor Centre / SAMI-architectos

  • 00:00 - 24 January, 2012
Gruta das Torres Visitor Centre / SAMI-architectos
Gruta das Torres Visitor Centre / SAMI-architectos, © Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG + 18

  • Architects

    SAMI-arquitectos - Inês Vieira da Silva, Miguel Vieira
  • Location

    Criação Velha, Pico Island, Azores, Portugal
  • Property, Owner Of The Building

    Governo Regional dos Açores. Secretaria Regional do Ambiente e do Mar. Direcção Regional do Ambiente
  • Project Year

    0
  • Photographs

Text description provided by the architects. The Gruta das Torres, which is a volcanic cave located on Pico Island in the Azores, was classified as a Regional Natural Monument in 2004.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

With the decision to open it to the public it became necessary to construct a building to support visitors, but one which would also protect the skylight of the entrance to the cave. The architectural project sought to simultaneously achieve both aims by means of an undulating stone wall which transformed into an intricate lacework at the point of contact with the building. This provides an entrance of light which is both filtered and continuous, permitting the uniform illumination of the interior and avoiding the necessity for other openings.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

With the exception of this wall the building is coated with an impermeable black finish in order to complement the colour and texture of the vitrified lava within the cave.

east elevation
east elevation

In the presence of so strong a landscape our aim was to integrate the building, notwithstanding its contemporary design, within the scale, nature and context of its surroundings.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
SAMI-architectos
Office
Cite: "Gruta das Torres Visitor Centre / SAMI-architectos" 24 Jan 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/200840/gruta-das-torres-visitor-centre-sami-architectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments