the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Shopping Centers
  4. Japan
  5. Kengo Kuma & Associates
  6. 2009
  7. Marronier Court / Kengo Kuma & Associates

Marronier Court / Kengo Kuma & Associates

  • 00:00 - 26 January, 2012
Marronier Court / Kengo Kuma & Associates
Marronier Court / Kengo Kuma & Associates, © Daici Ano
© Daici Ano

© Daici Ano © Daici Ano © Daici Ano © Daici Ano + 7

Text description provided by the architects. We inserted a green eave into an aperture between the commercial building and the town. Our aim was how we could lighten and abstract the eave. First, we developed the stainless mesh structure, which we tried at our Green Shelter project near Hoshakuji Station. We rejected the combination of ‘bone and skin’ in steel, and made an eave with its skin alone could work as structure. The length of the eave is 1600mm, and this itself is a cantilever. We secured strength by folding corrugated stainless net (φ5mm) in the pitch of 75mm×75mm, and anchored it to the wall without any secondary equipment. On top is trained an ivy-type plant extended from the frame of the building, so that the eave with high-level of transparency could be realized, feeling green even under the eave.

drawings
drawings

The green consists of Hedera, Carolina Jasmine, vine and blue passionflowers, each blooming in different times of the year. The eave also creates a shade underneath and gently shades the tenant shops of the building. The old Marronier Court had a large courtyard at the center of the building. In our proposal for the reconstruction, space for the garden is deliberately scattered. It is allocated to each tenant of each floor, and together with the green eave, it horizontally expands further to the town. By the articulation of the building, the green continues, changing its face in good rhythm, combining shops and terraces, which has become a new kind of urban space.

© Daici Ano
© Daici Ano

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Kengo Kuma & Associates
Office
Cite: "Marronier Court / Kengo Kuma & Associates" 26 Jan 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/199742/marronier-court-kengo-kuma-associates/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments