All
Projects
Products
Events
Competitions

Natatorio / Fuster + Partners Architects

Natatorio / Fuster + Partners Architects

Courtesy of  FUSTER + Partners-Architects Courtesy of  FUSTER + Partners-Architects Courtesy of  FUSTER + Partners-Architects Courtesy of  FUSTER + Partners-Architects + 11

  • Architects Authors of this architecture project FUSTER + Partners - Architects
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2010

Text description provided by the architects. The design of this facility follows the following premises:

• The design houses three main pools (swimming/polo, diving/synchronized swimming and practice/warm-up) that, against convention, were arranged separately from each other to gain functional and spatial autonomy. Circulation paths mediate between the landscaping and the sports areas unifying the pool areas. The circulation sequences are enhanced by interior patios that double as gathering areas.

second floor plan
second floor plan

• The compact and contained layout of the main building maximizes green spaces. Most of the existing trees where saved and incorporated into the project. Also, in section the building follows pre-existing contour levels in order to minimize its visual impact. Additional seating areas are resolved in section using an earth berm covered with grass. Natural lighting and ventilation is present in all principal spaces.

Courtesy of  FUSTER + Partners-Architects
Courtesy of FUSTER + Partners-Architects

• A gallery runs from north to south serving as an access the top portion of the grass-covered berm. It is partly perforated with windows whose shape derives from the forms of the RUM (Recinto Universitario de Mayagüez) institutional logo.

Courtesy of  FUSTER + Partners-Architects
Courtesy of FUSTER + Partners-Architects

• A blank wall with cantilevered diving platforms enhances the scenographic and performative aspects of the diving competition. Therefore, stairs and access areas are hidden behind the diving wall in order to focus the spectators’ attention solely on the diving exercises.

Courtesy of  FUSTER + Partners-Architects
Courtesy of FUSTER + Partners-Architects

• Vertical skylights double as air chimneys that allow the hot air to escape the main spaces via opened fixed aluminum jalousies. These skylights also articulate entrance areas as well as defining hierarchical spaces.

Courtesy of  FUSTER + Partners-Architects
Courtesy of FUSTER + Partners-Architects

• The typography for the ‘Natatorio’ logo was designed as part of the project.

north elevation
north elevation

• Exposed concrete surfaces with different patterns where used in order to control costs and minimize maintenance.

Courtesy of  FUSTER + Partners-Architects
Courtesy of FUSTER + Partners-Architects

• As a future phase, the public seating roof will be incorporated as well as its integrated lighting system.

Courtesy of  FUSTER + Partners-Architects
Courtesy of FUSTER + Partners-Architects

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Mayagüez, Puerto Rico

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Natatorio / Fuster + Partners Architects" 11 Jan 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/198498/natatorio-fuster-partners-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.