the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Architecture Research Office
  6. MV House / Architecture Research Office

MV House / Architecture Research Office

  • 00:00 - 16 January, 2012
MV House / Architecture Research Office
MV House / Architecture Research Office, Courtesy of Architecture Research Office
Courtesy of Architecture Research Office

Courtesy of Architecture Research Office Courtesy of Architecture Research Office Courtesy of Architecture Research Office Courtesy of Architecture Research Office + 8

Text description provided by the architects. Martha’s Vineyard House frames the transition from land to the strong horizontal datum and vast open space of the ocean. The house is situated against a gentle hill at the southern edge of a clearing in the woods, which offers an expansive view of the water. Three blocks containing different domestic programs are arranged to define a series of exterior spaces, including a protected entry court partially enclosed by the adjacent wooded slope.

Courtesy of Architecture Research Office
Courtesy of Architecture Research Office

Two perpendicular, L-shaped walls clad in cedar siding define the north and south blocks. Their horizontality, depth and texture accentuate the connection of the house to the site. The detailing of these walls, using two different widths and depths of specially-milled wood boards, echoes the shadows cast by the surrounding scrub oak trees. A laser cutter was a critical tool employed to explore phenomena of light, shadow, pattern and texture in the design of these walls. Contrasting in scale and orientation, standing seam zinc siding and wood windows comprise the balance of the house’s enclosure.

Courtesy of Architecture Research Office
Courtesy of Architecture Research Office

View the complete gallery

About this office
Architecture Research Office
Office
Cite: "MV House / Architecture Research Office" 16 Jan 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/197133/mv-house-architecture-research-office/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments