the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. Affonso Risi
  6. House at Rua Alabarda / Affonso Risi

House at Rua Alabarda / Affonso Risi

  • 00:00 - 15 April, 2009
House at Rua Alabarda / Affonso Risi
House at Rua Alabarda / Affonso Risi

House at Rua Alabarda / Affonso Risi House at Rua Alabarda / Affonso Risi House at Rua Alabarda / Affonso Risi House at Rua Alabarda / Affonso Risi + 24

  • Architects

    Affonso Risi Architect
  • Location

    Sao Paulo, Brazil
  • Collaborators

    William T.S.Miyagui, Frederico Sabella & Lucas Bittar
  • Area

    281.0 m2

Text description provided by the architects. Urban house with 281 m² (3 023 ft ²) in an upward sloping ground, narrow (9,00 m/ 32,47 ft) and long (50,00 m/164 ft). In the ground floor, 1 meter (3,23 ft) higher than the street, are access, garage, studio and working areas.

Also in this level is a little pool with carps, on which grows a flight of stairs in reinforced concrete, conducting to the upper level, with all the house accommodations: access gallery, rooms, kitchen, verandas, family room, office, 3 bed rooms and bathrooms.

The office and the third bedroom open to the upper garden in the end of the ground. There's a solarium over the room and kitchen, with a wooden deck, reached by the continuation of the stairs.

To diminish the strong predominance of the longitudinal over the transversal direction a void was designed, where are the carp pool and stairs, separating the building in two bodies. The volume with bedrooms (upstairs) and studio (downstairs) was painted in red. Other external walls are white. The purpose was to visually enlarge the house and, at same time, to harmonically insert it in the ground.

All measures are controlled by the Golden Section and the entire plan looks for fluidity and spacial continuity.

View the complete gallery

About this office
Affonso Risi
Office
Cite: "House at Rua Alabarda / Affonso Risi" 15 Apr 2009. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/19277/house-at-rua-alabarda-affonso-risi/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments