the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Recreation & Training
  4. Yemen
  5. Jereb in Budja arhitekti
  6. 2011
  7. Sports Center Stopiče / Jereb in Budja arhitekti

Sports Center Stopiče / Jereb in Budja arhitekti

  • 00:00 - 30 October, 2011
Sports Center Stopiče / Jereb in Budja arhitekti
Sports Center Stopiče / Jereb in Budja arhitekti, © Blaž Budja
© Blaž Budja

© Blaž Budja © Blaž Budja © Blaž Budja © Blaž Budja + 39

  • Architects

    Jereb in Budja arhitekti / Rok Jereb, Blaž Budja
  • Location

    Novo Mesto, Slovenia
  • Project Team

    Rok Jereb, Blaž Budja, Petra Cegnar, Sara Zorzut, Tadeja Božičnik, Nina Majoranc, Ana Križaj
  • Area

    2350.0 m2
  • Project Year

    2011
  • Photographs

Text description provided by the architects. Sports Center Stopiče is located in a small village near the town of Novo Mesto, which is the capital of Dolenjska region. This project offers a new answer to the question as to how a contemporary public infrastructure is placed into a typical Slovenian countryside. The building serves as a sports hall for the existing local primary school and also doubles as a community sports centre.

© Blaž Budja
© Blaž Budja

The architecture responds to the “archetypal” location (countryside houses, a church tower and green hills of Dolenjska region) with the structure and orientation of building mass and the materials used. Service program of the sports centre and the connections with the existing school building are placed within circumferential ring that adapts to the slope of the terrain. This ring corrects and hides the scale of the main hall volume that rises in the middle as a large wooden outbuilding. In the interior, rooms are spread around the main hall and the passages, entrances and views are created in a way which enables the space to be as permeable as possible. The windows between individual parts of the centre enable the visitor to view over the entire building. There are two entrances, i.e. the main entrance and the service one. The great hall has seating for 220 spectators. There is a small warm-up hall set next to the great hall, which is primarily intended for handball training.

© Blaž Budja
© Blaž Budja

Jereb in Budja arhitekti have won the 1st prize in the open competition organized by the Municipality of Novo Mesto in 2007. While designing the sports center the authors have relied on local traditions, the materials used locally and the context of the village setting.

Plan
Plan

The extensive usage of wood, exposed concrete and a tin roof integrate the building well within the countryside setting. The facade is composed of quality laminated larch carriers, windows and glazing are aluminum. The floors are mostly covered with terazzo. The sports hall has a built-in sports floor - parquet.

Text provided by Jereb in Budja arhitekti

© Blaž Budja
© Blaž Budja

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Jereb in Budja arhitekti
Office
Cite: "Sports Center Stopiče / Jereb in Budja arhitekti" 30 Oct 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/179391/sports-center-stopice-jereb-in-budja-arhitekti/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Blaž Budja

Stopiče体育中心 / Jereb in Budja arhitekti