the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Slovenia
  5. OFIS Architects
  6. 2007
  7. 6x11 Alpine hut / OFIS arhitekti

6x11 Alpine hut / OFIS arhitekti

  • 00:00 - 25 March, 2009
6x11 Alpine hut / OFIS arhitekti
6x11 Alpine hut / OFIS arhitekti

6x11 Alpine hut / OFIS arhitekti 6x11 Alpine hut / OFIS arhitekti 6x11 Alpine hut / OFIS arhitekti 6x11 Alpine hut / OFIS arhitekti + 20

  • Architects

  • Location

    Bohinj, Slovenia
  • Architect

    OFIS arhitekti
  • Design Team

    Rok Oman, Špela Videčnik, andrej gregoric, anna breda
  • Area

    66.0 m2
  • Project Year

    2007

Text description provided by the architects. The hut is situated in a small Alpine village, part of Triglav national park with very strict rules of construction and architectural design. The client bought the site together with existing construction permit for the generic project. Demand was not to change construction permit but change the elements of the house to suit his family, sustainable factor and open the windows toward the views.

The volume of the house 6 x 11 metres, 42 degrees pitched roof, external dimensions and material types remained the ones from the existing project.

Materials - the elements such as stone, wooden columns, facade patterns are taken from local environment with dialog on the surrounding typology.

Interior organisation suits the needs of the family and is very rational. Central staircase rotates around the fireplace that heats both floors. There are 3 bedrooms and bath with sauna on top floor with minimal corridor. Ground floor is one space room with kitchen; dinning and living, storage is under the staircase. The level is partly lower so window shelves act as sofa with views toward the mountains.

Large corner window was positioned toward the sun therefore in winter-sunny days no heating is needed. Extra thermal isolation is put between the wooden cladding - both in exterior and interior, black foil that is put behind the wood absorbs the heat of the sun and transforms it onto the walls. Upper floor is pushed over the ground floor and acts as sun protector in summer when sun is higher. Rain water is collected from the roof and transported through vertical pipes that are covered with wooden masks.

View the complete gallery

About this office
Cite: "6x11 Alpine hut / OFIS arhitekti" 25 Mar 2009. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/17764/6x11-alpine-hut-ofis-arhitekti/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.