Santa Julia House / Josep Ferrando

Santa Julia House / Josep Ferrando

© Adrià Goula© Adrià Goula© Adrià Goula© Adrià Goula+ 23

Sant Julià de Vilatorta, Spain
  • Architects: Josep Ferrando
  • Area Area of this architecture project Area:  500
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2007
  • Photographs Photographs:  Adrià Goula

Text description provided by the architects. The building is an abstract, concrete box that appears to float over the flat plot. On the ground level this 12x14m box contains the more intimate and nocturnal areas to the north and the more social, daylight activity area is south-facing. In this area, where we find the dining and sitting rooms as well as the kitchen the box is perforated with a large 12m void opening the views to the garden and the distant church.

This briefing separation with intimate areas facing north is solved through a large central element that serves as separator as well as containing the areas that serve the house, such as stairways, bathrooms and storage.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The dining area is a double height area, creating a special continuity between the second and first floors, where there is a studio and library. Different heights for the ceiling of the separating element and the study create a skylight effect with transversal views from the sitting room to the distant mountains.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

Text provided by Josep Ferrando

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Santa Julia House / Josep Ferrando" 04 Oct 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/173765/santa-julia-house-josep-ferrando> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.