the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. HA Tower / Frontoffice + François Blanciak Architect

HA Tower / Frontoffice + François Blanciak Architect

HA Tower / Frontoffice + François Blanciak Architect
Courtesy of Frontoffice + François Blanciak Architect
Courtesy of Frontoffice + François Blanciak Architect

The HA tower, designed by Frontoffice + François Blanciak Architect, proposes a hybrid model for urban life that embraces the city, pulling it in the heart of the units, while still offering large open spaces that otherwise are only available on the urban fringe. Located in Higashi-Azabu, within walking distance of a cluster of rail lines, Shiba Park, and the iconic Tokyo Tower, the corner site is small, covering only 130 square meters and is constrained by a floor area ratio that limits construction to 8 floors. More images and architects’ description after the break.

After decades of government-backed decentralization urban life is again being promoted in Tokyo, and residential mid-rise and high-rise towers have as a consequence begun to populate the city in large numbers. Collectively the additions form a new normal urban typology that embraces height but unexpectedly denies the surrounding urban landscape in favor of an interior life. Not surprisingly a side effect of this approach is the lack of livable outdoor space in the city center. Balconies are common but purely technical, included primarily as outdoor service zones to be filled with mechanical equipment and the accessories of the emergency escape system. Even the most modest tables and chairs fight for space. For those who wish to have some degree of open outdoor space there is little choice but to leave the city center and settle into a family home in the suburbs.

Courtesy of Frontoffice + François Blanciak Architect
Courtesy of Frontoffice + François Blanciak Architect

Creating a more livable urban typology requires a certain amount of opportunism. In this case we discovered the site had a maximum height that would never be reached simply by stacking floors from the ground up. But if we pulled the floors apart and designed from the top down it was clear that we could create large outside spaces that would extend the living area of the apartments and make a place for residents to literally live in the heights of the city. In this way we are working towards a typology where the city does not stop at the front door but extends into and enlivens the home.

Courtesy of Frontoffice + François Blanciak Architect
Courtesy of Frontoffice + François Blanciak Architect

Taking this approach, the change in spacing between the units naturally creates a variety of unit types. On the lower levels, a roof deck connects the living rooms directly to the city; in the middle level a large balcony is carved out along with a mezzanine space; and on the top floors double height units take advantage of the height and views available to them and are literally open to the sky.

Courtesy of Frontoffice + François Blanciak Architect
Courtesy of Frontoffice + François Blanciak Architect

Architects: Koen Klinkers, Will Galloway, François Blanciak Location: Higashi-Azabu, Tokyo Team: Paul Mak, Misuzu Yoshikawa Structural Engineering: Alan Burden (structured environment) Status: preliminary design Area: 850 m2 Program: Residential tower

View the complete gallery

About this author
Alison Furuto
Author
Cite: Alison Furuto. "HA Tower / Frontoffice + François Blanciak Architect" 01 Oct 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/173031/ha-tower-frontoffice-francois-blanciak-architect/> ISSN 0719-8884
Read comments