the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Andrew Simpson Architects
  6. 2011
  7. Cloud no 9 / Andrew Simpson Architects

Cloud no 9 / Andrew Simpson Architects

  • 00:00 - 3 October, 2011
Cloud no 9 / Andrew Simpson Architects
Cloud no 9 / Andrew Simpson Architects, © Christine Francis
© Christine Francis

© Christine Francis © Christine Francis © Christine Francis © Christine Francis + 20

  • Architects

  • Location

  • Project Team

    Andrew Simpson, Owen West, Steve Hatzellis, Stephan Bekhor, Michael Barraclough, Eugene An
  • Structural Engineer

    Meyer Consulting
  • Builder

    Camson Homes
  • Project Year

    2011
  • Photographs

Text description provided by the architects. This project involves alterations and additions to a historic 1830’s building located in the inner city suburb of Fitzroy. Originally operating as private horse stables for a nearby mansion, the triple brick building consists of a double height warehouse space with timber trusses and clerestory windows, adjacent to a two storey hay loft. The conversion of the building to a single family residence required a response that balanced the heritage value of the existing building (which had been deemed individually significant), with the desire of the client for a high tech environmentally sustainable house that reflected their needs as a tight-knit family. Although sited in a dense urban setting, the brief called for a "sense of the natural environment and the seasons with views to the sky from the interior". The clients also commented that the family members “tend to gravitate towards one another from different areas of the house”.

© Christine Francis
© Christine Francis

Sitting on “cloud 9” refers to the 1896 International Cloud-Atlas in which, of the ten cloud types, cloud No. 9, cumulonimbus, was the biggest, puffiest and most comfortable-looking. Clouds exhibit both wave-like patterns and fractal geometries – one of which is referred to as an Apollonian gasket. This geometry forms an underlying system of organization for the house in both plan and section. The main stables area is a large open plan volume where functions are delineated by 360 degree free standing joinery. A winding mezzanine extends overhead, maintaining visual connection between the two levels to reinforce the notion that this is a house that celebrates “family” as a form of social engagement or gemeinschaft.

Text provided by Andrew Simpson Architects.

© Christine Francis
© Christine Francis
Cite: "Cloud no 9 / Andrew Simpson Architects" 03 Oct 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/170802/cloud-no-9-andrew-simpson-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments