the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Alberto Campo Baeza
  6. 2005
  7. Guerrero House / Alberto Campo Baeza

Guerrero House / Alberto Campo Baeza

  • 01:00 - 8 September, 2011
Guerrero House / Alberto Campo Baeza
Guerrero House / Alberto Campo Baeza, © Roland Halbe
© Roland Halbe

© Roland Halbe © Roland Halbe © Roland Halbe © Roland Halbe + 20

© Roland Halbe
© Roland Halbe

Text description provided by the architects. To build a well-balanced house full of light and shade. We built very tall, 8 meter high, walls around a 33 x 18 meter rectangle and covered the central strip, 9 x 18 meters. We raised the ceiling of the 9 x 9 central square to the same height as the 8 meter high outside walls. 

© Roland Halbe
© Roland Halbe
Floor Plan & Section
Floor Plan & Section
© Roland Halbe
© Roland Halbe

To fill this central space with shade, we opened it to the front and back, creating 3 meter deep porches that protect these openings from the sun, tempering the light. To either side, bedrooms and baths.

Sketch
Sketch

In the front courtyard, the entrance to the house, four orange trees mark the central and main axis, flanked by low walls that hide service areas. In the back courtyard, another four orange trees are similarly aligned. And at the end, carved into the ground, a trough like pond stretches from side to side. The house is the construction of a luminous shadow.

© Roland Halbe
© Roland Halbe
Cite: "Guerrero House / Alberto Campo Baeza" 08 Sep 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/167127/guerrero-house-alberto-campo-baeza/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Roland Halbe

Guerrero住宅 / Alberto Campo Baeza