the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. New Taipei City Museum of Art Proposal / Pikasch Architecture Studio

New Taipei City Museum of Art Proposal / Pikasch Architecture Studio

New Taipei City Museum of Art Proposal / Pikasch Architecture Studio
Courtesy of Pikasch Architecture Studio
Courtesy of Pikasch Architecture Studio

Inspired by varied and complex geographical environment of Taipei city and in order to fit to playful topography and landscape of the provided site, the design by Pikasch Architecture Studio proposes a land form architecture where the building with its striking form not only blends into the existing landscape and paths, but also works as an attractive centre point and organizes the site with optimal consideration of given parameters. More images and architects’ description after the break.

This organic and natural approach manifests a welcoming image and encourages the public to engage and celebrate ‘art as lifestyle’ and ‘lifestyle as art’. Our lives are affected by the rapid development of our cities and people strive for natural qualities in their everyday life . The key for a strong magnet is to integrate art in a natural urban space where meanwhile people can experience a fusion of art.

Courtesy of Pikasch Architecture Studio
Courtesy of Pikasch Architecture Studio

This proposal suggests an integration of the transportation facility into the museum complex in order to ensure a comfortable and easy access and guaranty one uniform mass on the site and most importantly to take advantage of the frequent public flow and passive promotion of art. To achieve this, the two plots are joined together while keeping the transportation facility at the required spot and fulfilling the maximum 40% footprint of the 25,000 m2 combined plot.

Courtesy of Pikasch Architecture Studio
Courtesy of Pikasch Architecture Studio

Continuing existing paths on the landscaped skin, one can enjoy the outdoor exhibition area and art park with an attractive central knot which has access to facilities. At north where a bridge with a smooth inclination drives down pedestrians and cyclists from train station and district centre to the ‘museum square’, a huge cantilevered skin marks the main entrance. The main entrance of the museum is placed on a north-south axis where the public flows between the train station and cable car facility. On the southern edge, a secondary entrance mostly serves the needs of cable car facility. The raised west corner is the building masses response to the Yingge center and ceramic museum. The huge southern glazed facade of children museum relates to the confluence of the two rivers.

Courtesy of Pikasch Architecture Studio
Courtesy of Pikasch Architecture Studio

The landscaped skin permits lots of light to the vegetated museum court yard street, yet at night glows and makes the complex the only lit mountain range in the Taipei city landscape. The program is distributed along spaces between the four ‘pebbles’ that hide under this landscaped skin. The two intermediate ‘pebbles’ contain public services with direct public access on the first three floors and the administration and cable car facility on the upper floors. The art museum and children museum are each housed in one of fully glazed side ‘pebbles’ which open up at the centrally positioned museum courtyard square. The museum courtyard street is a covered protected urban corridor with extensive vegetation where even passer bys can hear, see, touch or feel art. The fact that each museum has its own entrance indicates that the whole complex can operate after museum opening hours independently.

Courtesy of Pikasch Architecture Studio
Courtesy of Pikasch Architecture Studio

Entering the lobby of each museum, one can get a glimpse of the whole space. Then an attractive vertical circulation element at the other end of lobby invites visitors to explore the building. This element is always remembered as a reference point and helps people to orient themselves in the building. Functions that involve direct involvement of large groups of people such as class rooms, lecture hall, audio-visual rooms, etc. are placed in close vicinity of the lobby. Exhibition areas with varied head rooms are mainly settled in upper floors where one can enjoy a panoramic view to the surrounding landscape and have bright spaces under the double skin shaded roof.

Courtesy of Pikasch Architecture Studio
Courtesy of Pikasch Architecture Studio

Logistics are placed on -1 floor where a logistic street crosses the building from west to east and is continued as service route on the east toward the park. All storages, mechanical rooms, loading/unloading, goods in/goods out, etc. on this level are connected to the vertical core of each ‘pebble’. The two other underground floors are dedicated to a parking area for both the museum and transportation facility.

site plan
site plan

View the complete gallery

About this author
Alison Furuto
Author
Cite: Alison Furuto. "New Taipei City Museum of Art Proposal / Pikasch Architecture Studio" 30 Aug 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/164376/new-taipei-city-museum-of-art-proposal-pikasch-architecture-studio/> ISSN 0719-8884
Read comments