Hole 19 – Golfclub St. Oswald / x Architekten

Hole 19 – Golfclub St. Oswald / x Architekten

Hole 19 – Golfclub St. Oswald / x ArchitektenHole 19 – Golfclub St. Oswald / x ArchitektenHole 19 – Golfclub St. Oswald / x ArchitektenHole 19 – Golfclub St. Oswald / x Architekten+ 11

Sankt Oswald, Austria
  • Architects: x architekten
  • Area Area of this architecture project Area:  757
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2004
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Design Composite GmbH

Text description provided by the architects. The golf course as an integrated design landscape and topography nestles up to the soft downs of the Mühlviertel. The club house merges with the landscape and integrates consistently into the natural surroundings, almost being completely absorbed by it. Its outer and inner rooms are designed as a seamless transition into the golf course and become one with the surrounding sports grounds. The inner court offers possibilities for multi-functional activities in a sheltered atmosphere - as a garden for visitors as well as a location for events and award ceremonies. Towards the south west the court opens up into a covered terrace as far as the driving range. On the northern side, it serves as a reception area for players returning from the 18th Hole. The inner court presents itself as the "19th Hole" and the club house as the "19thGreen" of the golf course and they resemble the Start as well as the Finish in the movement of club members and visitors.

Ecology

Openness and responsible action, not an elitist club life, are most important for the building project. This vision is implemented through the integration of the golf course into the landscape, through ecological care of the lawns and the concept of Zero Energy in the club house.

The concept of Zero Energy

The club's existing area which is being restored produces unusually high energy surpluses. Therefore the use of this thermal waste with regard to the energy concept seemed to be a natural and logical consequence. The waste heat from the systems and devices in the restaurants is used optimally in the form of a multiple energy cascade. Warm and polluted air from the hottest points of the restaurant kitchen are sucked into a ventilation system, which is already a necessary part of the design, and which filters the air and sends it through to a hypocaust. This hypocaust heats the floor in the bar and restaurant area. A heat exchanger then releases 50% of the heat content of the slightly cooled air into the incoming fresh air. As the now considerably cooled exhaust air still contains a lot of energy, heating energy and warm water for the heating of the supply air and the floor heating in the changing rooms is won with the help of another air/water heat pump.

An ecologically reconcilable golf lawn The golf lawn is kept free from weed in terms of a broader ecological approach solely through mowing and mechanical treatment without the use of herbicides - surely a unique method on Europe's golf courses.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:3684 Sankt Oswald, Austria

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Hole 19 – Golfclub St. Oswald / x Architekten" 18 Mar 2009. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/16010/hole-19-%25e2%2580%2593-golfclub-st-oswald-x-architekten> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

19洞 - Golfclub St. Oswald / x Architekten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.