the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. 'Clear Cut' Land Art Installation / Kjellgren Kaminsky Architecture

'Clear Cut' Land Art Installation / Kjellgren Kaminsky Architecture

'Clear Cut' Land Art Installation / Kjellgren Kaminsky Architecture
Courtesy of Kjellgren Kaminsky Architecture
Courtesy of Kjellgren Kaminsky Architecture

In the summer of 2011, Joakim Kaminsky and Maria Poll, of Kjellgren Kaminsky Architecture, went into the deep forests of Medelpad in northern Sweden. With them they brought 15 meters of mirror coated fabric aiming to create an installation that would interpret the life cycle of this pine forest. More images and architects’ description after the break.

However eternal it may seem, this is not a natural forest. Like 90% of the forests in Sweden it is used for forestry, consequently being continuously grown and chopped down in a 60 year life cycle.

Courtesy of Kjellgren Kaminsky Architecture
Courtesy of Kjellgren Kaminsky Architecture

We wanted to connect these trees to time. We wanted the installation to visualize a memory of earlier generations of pine trees that have stood here and forecast the clear cut that will soon replace them. Perhaps the mirrors could absorb the light, colors and smells of this place and save them for the future?

Courtesy of Kjellgren Kaminsky Architecture
Courtesy of Kjellgren Kaminsky Architecture

Joakim and Maria stayed in the forest during a day and a night observing how the installation changed in dialogue with its surroundings; during midday, as the sun set, as a mist came in, during the dark night and as the sun rose. Then they left, leaving no trace.

Courtesy of Kjellgren Kaminsky Architecture
Courtesy of Kjellgren Kaminsky Architecture

View the complete gallery

Cite: Alison Furuto. "'Clear Cut' Land Art Installation / Kjellgren Kaminsky Architecture" 17 Aug 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/159897/clear-cut-land-art-installation-kjellgren-kaminsky-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments