the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Headquarters of the RBGO, Ribera del Duero / Estudio Barozzi Veiga

Headquarters of the RBGO, Ribera del Duero / Estudio Barozzi Veiga

Headquarters of the RBGO, Ribera del Duero / Estudio Barozzi Veiga

A very interesting project from Estudio Barozzi Veiga, a practice featured on our AD Futures series.

Headquarters of the Ruling Board for Guarantee of Origin, “Ribera del Duero” Location: Roa, Spain Years: 2006 – 2009 Competition: first prize Status: under construction

The objective of this competition was to remodel an existing building and to extend it to accommodate the headquarter of the ruling board for guarantee of origin “Ribera del Duero”.

The interpretation, as the principal search, gives capacity to the desire for knowledge that sustains the whole of artistic expression, while architecture, as a practicing art, can only be expressed constitutionally as interpretation, and the real is its space of knowledge.

As such, the project is simply founded as a unique interpretation of the reality of its place. It aspires to offer a space of difference where the things that compose its proximity –the city, the landscape, the atmosphere- are accommodated and which, as a mirror, reflects them.

The place has been carved by the city and the landscape, and the project, simply interprets this condition, outlining the difference that brings us closer to an understanding.

In this way, the building could be understood as a single expression of its surroundings, as an element of transition between the urban landscape, where it is inserted, and the natural landscape which confronts. The building moves in between those double tensions: it moves as it follows, adapts and finds an architectonic form for the meanings that synthesize the city and the landscape.

The project becomes a material conclusion of the existing volume, suggesting the need of a conclusive element that expresses the temporary disconnection of the new volume. This new element forms a dependent one, follows the lines of the old element and declares the impossibility of an authentic redefinition of its historic appearance.

From this element, attentive to the re-composition of the urban context in small scale, the project becomes independent and moves towards the large scale, towards the distant landscape, defining an independent element, able to confront the distance. An emerging element that provides continuity with the context, with its iconic elements and that establishes a dialogue with the horizon of the plateau and the monumentality of the landscape, identifying itself as a timeless monolith.

The materiality of the project, local stone, is seen as an intensification of the place’s character, allowing a subsequent sensory evocation of the landscape. The treatment of the openings suggests and opens up the space of difference, positioning the project in a radically contemporary condition.

The project rises in the threshold of the urban, and that is where the building meets the landscape and starts moving towards it, assuming the essential condition of architecture as a whole: gravity’s expression through its earthly needs and the inhabitation of a perennial navigation towards the distant.

View the complete gallery

About this author
David Basulto
Author

See more:

Articles
Cite: David Basulto. "Headquarters of the RBGO, Ribera del Duero / Estudio Barozzi Veiga" 03 Mar 2009. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/15771/headquarters-of-the-rbgo-ribera-del-duero-estudio-barozzi-veiga/> ISSN 0719-8884
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.