the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Gosta Museum Extension Competition proposal / Dellekamp Arquitectos + Periférica

Gosta Museum Extension Competition proposal / Dellekamp Arquitectos + Periférica

Gosta Museum Extension Competition proposal / Dellekamp Arquitectos + Periférica
© Carlos Zimbrón
© Carlos Zimbrón

Dellekamp Arquitectos + Periférica shared with us their proposal for the Gosta Museum Extension competition. The project aims to preserve the historical value and prominence of the original building by smoothly integrating it to the new museum. More images and architects’ description after the break.

The new museum is a linear sequence of buildings scaled to the original building. Its thread of volumes not only has a light footprint but also confers an interweaving rhythm to its linear promenade. The space divisions functionally conform to all aspects comprised in the program. Interior and exterior, empty space and exhibit space, nature and building are connected through a series of passages, ramps and crossovers.

The interiors offer interesting views and spatial experiences by playing on heights and light. The skylights use light diffusers that take into account insulation and energetic resource preservation. The ends of the museum stretching out into the water shores integrate the experience of nature to the exhibit space.

foyer / © Carlos Zimbrón
foyer / © Carlos Zimbrón

The façade uses shou-sugi-ban cedar woodwork at the front and back, and brick on the sides. The natural materials gently integrate the building to the landscape and the historical building: its vertical woodwork patterns in resonance with the forest as well as with the wood-milling history of the site; its horizontal brick layout in unison with the original house.

The sight plan involves a series of decks outlining the shores intended for additional promenade trails. The peninsula connects to the island by a bridge topped with a lookout. The island also provides a circular deck plan for land-art sculpture promenades and offers a sauna experience at its core.

gallery / © Carlos Zimbrón
gallery / © Carlos Zimbrón

Architects: Dellekamp Arquitectos + Periférica Location: Serlachius, Finland Project Leader: Derek Dellekamp + Rozana Montiel|Periférica Team: Jachen Schleich, Alin Wallach, Emiel Tijhuis, Daniel Carlson, Simon Willett, Kris Kornovich, Jorge Najera, Armando Bussey Status: International competition Program: Extension of Gösta Museum Renders: Carlos Zimbrón Models and Photos: Daniel Carlson

View the complete gallery

About this author
Cite: Alison Furuto. "Gosta Museum Extension Competition proposal / Dellekamp Arquitectos + Periférica" 05 Aug 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/156387/gosta-museum-extension-competition-proposal-dellekamp-arquitectos-periferica/> ISSN 0719-8884
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.