the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. zHome / David Vandervort Architects

zHome / David Vandervort Architects

zHome / David Vandervort Architects
rendering
rendering

Situated in the Issaquah Highlands just east of Seattle, zHome is envisioned as a ten unit, net zero energy and net zero carbon town home community. The 0.4-acre site is part of a larger parcel located at the entrance to the Highlands neighborhood. The larger parcel was planned as a combined project including the zHome site along with a mixed-use project that is being constructed by the YWCA.

An ambitious set of project benchmarks were established that included energy goals as well as water, material, site use, unit size limitations and target sale price goals. A Technical Advisory Committee was formed by the City of Issaquah, a partner in the project, that would assist the owner and the design team during the design process.

rendering
rendering

Our design solution for zHome is to elevate the role of shared spaces by orienting all of the units around a common courtyard. This south-facing courtyard creates connections to High Street on the south, the YWCA plaza to the west, and 9th place to the east. Decks and porches on each dwelling create modulating spaces between the units and the courtyard. These function as extensions of the primary living spaces and are fitted with screening devices for sun and privacy control. Motor vehicles are relegated to a woonerf access along the north side of the site.

sketch
sketch

While the creation of a net zero project is a very exciting goal on it’s own, it is our hope that the zHome project will accomplish this objective while creating an environment where community resources and individual needs are carefully balanced. The project is currently under construction with expected completion in the summer of 2011.

landscape plan
landscape plan

Architect: David Vandervort Architects Location: Issaquah, Washington, USA Project Area: 13,162 sqf Builder: Howland Homes Landscape Architect: Darwin Webb Landscape Architects

water use
water use
stack ventilation
stack ventilation
sustainability measures
sustainability measures
elevation
elevation

View the complete gallery

Cite: Christopher Henry. "zHome / David Vandervort Architects" 12 Jun 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/140346/zhome-david-vandervort-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments