the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Japan
  5. Soeda and Architects
  6. 2007
  7. T-Apartment / Soeda and Architects

T-Apartment / Soeda and Architects

  • 00:00 - 3 May, 2011
T-Apartment / Soeda and Architects
T-Apartment / Soeda and Architects, ©  Takumi Ota
©  Takumi Ota

©  Takumi Ota ©  Takumi Ota ©  Takumi Ota ©  Takumi Ota + 28

  • Architects

    Soeda And Architects - Takayuki Soeda
  • Location

    Japan, Kanagawa Prefecture, Yokohama, Naka Ward, Nihonodori, 1
  • Structural Engineer

    Masaki Yoshida/YSE
  • Constructor

    Watanabe Isamu Komuten
  • Area

    456.0 m2
  • Project Year

    2007
  • Photographs

Text description provided by the architects. The site is located in a crowded area where houses, apartments and small factories closed up. It is 7.5meter wide and 22meter depth, faces the street on the east and is surrounded by the neighboring buildings in other side, not good enough for sunlight and perspective. I had to clear these handicaps to provide comfortable living space.

©  Takumi Ota
©  Takumi Ota

We arranged three wooden volumes to long side of the site, and give them various forms in careful consideration of the sunlight, the visibility of a sky from the rooms, shape of the court, road diagonal and other regulations. The building was plated with silver galvanized steel sheet and the court-yard covered with white gravel to make the light reflections brighter for rooms. The building was plated with silver galvanized steel sheet and the court-yard covered with white gravel to enhance the brightness and natural light entering the first floor apartments.

©  Takumi Ota
©  Takumi Ota

The two voids between the three volumes separate each unit and clear up noise problem from next rooms. Each room had 4 meter high ceilings and had lofts to once again maximize the living space.

©  Takumi Ota
©  Takumi Ota

Generally, an apartment is divided into appropriable space and communal space obviously, but We erase the border between the court as an appropriable space and the corridor as a communal space. Our intention is to dispel a stiffness of apartment.

©  Takumi Ota
©  Takumi Ota

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Soeda and Architects
Office
Cite: "T-Apartment / Soeda and Architects" 03 May 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/131576/t-apartment-soeda-and-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.