the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Senior's Residence / a/LTA

Senior's Residence / a/LTA

Senior's Residence / a/LTA
Courtesy of a/LTA
Courtesy of a/LTA

French architects a/LTA shared with us their Senior’s Residence in Vern sur Seiche, France. More images and architect’s description after the break.

Beyond the urban context and economic targets, our first goal is to offer future residents a comfortable place where you can find landmarks of a lifetime. A place where there is a balance between a “community” life stimulating the exchange and the relationship but preserving the necessary privacy and tranquility.

Courtesy of a/LTA
Courtesy of a/LTA

Specifically, it has to be seen as a village with streets, a park, bridges, squares (places of exchange), a “church”, a restaurant, a hairdresser … its public spaces, its private spaces. A place that everyone can appropriate for himself.

However, this “secured” place has to be a open space. The urban context and the landscape is particularly suitable to these loopholes that will preserve this vital relationship to the outside world: the park, its trees, the seasons, the nursery nearby and future housing. All these opportunities for visual or physical contact with the outside world have guided the project design.

Courtesy of a/LTA
Courtesy of a/LTA

Urban and architectural part

The essence of the project lies in the simple idea of collecting the entire program around a large patio. This patio with tall trees is intended as an extension of the park inside the residence. The landscape interferes in the architecture of the project. A composition of the inverted U-shaped plan, open to the south of the park, struck us as obvious. In that point, each resident has a privileged view on the park. The rooms enjoying an east or west view while services and common places are in a traversing North / South position

On the other hand, the notion of wandering and contemplation guided the composition of the plan: although described differently depending on the degree of dependency of the residents, we felt it essential to offer a wider choice on the ability to walk, to meet or isolate themselves in the corridors of the residence.

Courtesy of a/LTA
Courtesy of a/LTA

Architects: a/LTA Location: Vern sur Seiche, France Design Team: : a_LTA (Le Trionnaire (x2) – Tassot – Le Chapelain) project manager : Mathias Robert + CETRAC + PROCESS CUISINES Date: 2011 (Restricted Competition) Area: 5,200 sqm Images: Courtesy of a/LTA

See more:

Articles
Cite: Sebastian Jordana. "Senior's Residence / a/LTA" 13 Apr 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/127609/seniors-residence-alta/> ISSN 0719-8884
Read comments