the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Popov Bass Architects
  6. 2010
  7. Mosman House / Popov Bass Architects

Mosman House / Popov Bass Architects

  • 00:00 - 21 March, 2011
Mosman House / Popov Bass Architects
Mosman House / Popov Bass Architects, © Kraig Carlstrom
© Kraig Carlstrom

© Alex Popov © Kraig Carlstrom © Kurt Arnold © Kraig Carlstrom + 22

Text description provided by the architects. The site occupies a former defense barracks on the ridgeline of Middle Head, with significant views of Middle Harbour to the North and Bradley Bushland Reserve to the West. The program was for the construction of a new single family dwelling that took advantage of the wide north facing site and potential views.

© Alex Popov
© Alex Popov

The architectural response is a calm building that expresses itself neutrally within the landscape without recourse to adornment. The intention is to reveal the richness of materials through clarity of assembly. The form is a simple composition of four off-form concrete walls that support an expressed steel-framed roof vault. The concrete walls ground the building and provide protection from the elements and privacy. A terracotta clad volume containing the library rises above the roof vault to best command views of the harbor.

© Kraig Carlstrom
© Kraig Carlstrom

A series of implied and more formally defined spaces create an architectural promenade, enriched through the continuity of the restrained exterior material palette to the building’s interior. The sense of movement through the spatial sequence is heightened by introducing timber detailing where these elements are within reach of human touch.

© Kurt Arnold
© Kurt Arnold

The architectural promenade commences with an avenue of trees, directing views towards the rising form of the terracotta clad library, the off-form concrete entrance canopy and timber-lined entry vestibule. Beyond the front door, a series of spaces are defined by changes in level below a unifying ceiling vault. A curved timber wall directs the eye through wide openings of sliding glass toward panoramic views. In contrast to these subtly defined spaces, the dining room is contained between terracotta-clad splayed columns, which direct a linear view to the horizon.

© Kraig Carlstrom
© Kraig Carlstrom

The house accommodates 5 bedrooms over 3 storeys. The children’s bedrooms, playroom and garage are accommodated on the lower ground level, with the living areas and master suite on the upper-ground entrance level. The uppermost level accommodates the library. The plan is a clear linear arrangement where living spaces and bedrooms open to the North, with service areas and amenities to the South.

© Kurt Arnold
© Kurt Arnold

The development has a positive impact to the built form and immediate neighborhood as its amenities are enjoyed by children living on the street. It has facilitated an old neighborhood feel to the area. It was designed with the input of many other consultants and a collaborative approach during construction.

A careful selection of sustainable external materials and details ensure the longevity of the building’s lifespan. A low maintenance home, it has no painted external walls and low water use vegetation. It has minimal energy and water consumption having light filled spaces sheltered from the heat, north orientation with large overhangs, cross flow ventilation, high performance glazing, energy and water efficient fixtures, solar power for hot water and pool, photovoltaics and a rain water collection facility for irrigation, toilets and laundry.

The building is designed as a private home for the long term use of its owners with a high level of finish and detailing within the budget requirements.

View the complete gallery

Cite: "Mosman House / Popov Bass Architects" 21 Mar 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/119053/mosman-house-popov-bass-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Kraig Carlstrom

Mosman住宅 / Popov Bass Architects