the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Soddy / Randy Brown Architects

Soddy / Randy Brown Architects

Soddy / Randy Brown Architects
Courtesy of Randy Brown Architects
Courtesy of Randy Brown Architects

This proposed sod house designed by Randy Brown Architects responds to the site and the history of Nebraska’s first settlers of European descent. In the early 1800’s, Nebraska was all open fields filled with native prairie grass. The first settlers were confronted with the challenge of what materials to build with. These pioneers built dugouts, or homes that were literally dug out of the side of hills. Exterior walls were slabs of sod stacked in a running board pattern.

Project description and drawings after the break.

Architect: Randy Brown Architects Location: Omaha, Nebraska, USA Project Team: Randy Brown, Neil Legband Photographs: Courtesy of Randy Brown Architects

To create a home that is harmonious Randy Brown Architects propose to build with what is available on site similar to the earlier settlers. The proposed home will be dug out of the hill. A modern dug-out with real sod exterior walls, using sod cut from the site.

perspective
perspective

The clients requested a large window to view the prairie and an outdoor courtyard space. The courtyard space has been carved out of the hill, recessed eight feet below grade for privacy and also allowing sunlight to enter the house from the south. A long ramp connects the courtyard with the site. The house has a green roof that blends with the adjacent hillside of prairie grass.

model
model

The project uses sustainable materials, geo-thermal to heat and cool the home, natural ventilation, passive solar and green strategies for water and sewer.

plan
plan

site plan
site plan

View the complete gallery

About this author
Christopher Henry
Author

See more:

Articles
Cite: Christopher Henry. "Soddy / Randy Brown Architects" 05 Mar 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/116553/soddy-randy-brown-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments