The Bay / Atelier Feichang Jianzhu

The Bay / Atelier Feichang Jianzhu

The Bay / Atelier Feichang Jianzhu - WindowsThe Bay / Atelier Feichang Jianzhu - Brick, Concrete, ColumnThe Bay / Atelier Feichang Jianzhu - Stairs, Windows, HandrailThe Bay / Atelier Feichang Jianzhu - Waterfront, Cityscape+ 19

Shanghai, China
  • Architects: Atelier Feichang Jianzhu: Atelier Feichang Jianzhu - Yung Ho CHANG
  • Area Area of this architecture project Area :  19495
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2010

Text description provided by the architects. The Bay Garden is located at Qingpu district, Shanghai. The site was once used as a fishpond of nearly 43 hectares, with an ideal ecological environment. In the breeding season, a large number of water birds perched there. Our parcel is situated at the Island B, with altogether 20 houses of five types. The building areas aboveground vary from 514 sq. meters to 1022 sq. meters.

The Bay / Atelier Feichang Jianzhu - Waterfront
Courtesy of Atelier Feichang Jianzhu

In our design, we try to bring together the architecture and the context. The latter is both natural and cultural — the water is a key element of the natural and the architectural tradition of the south is the prominent feature in the cultural. Meanwhile, the contemporary lifestyle and construction condition determine that the architecture will not be a mere repetition of the tradition.

The Bay / Atelier Feichang Jianzhu - Windows
Courtesy of Atelier Feichang Jianzhu

Thus, the design was developed with a set of keywords: disperse, courtyard, and garden.

The Bay / Atelier Feichang Jianzhu - Windows, Facade, Handrail
Courtesy of Atelier Feichang Jianzhu

Disperse—to take apart the different functions of a villa and then reorganize them into small groups. This move makes one building more of a combination of several buildings. In this way, more rooms are ensured good ventilation and day light which fits the humid and rainy climate of the locality and also blends the space inside and scenery outside.

The Bay / Atelier Feichang Jianzhu - Stairs, Windows, Handrail
Courtesy of Atelier Feichang Jianzhu

Courtyard—the regrouped villa embraces several enclosed and half-enclosed courtyards of different sizes, providing the inhabitants livable outdoor spaces.

The Bay / Atelier Feichang Jianzhu - Facade
Courtesy of Atelier Feichang Jianzhu

Garden—the landscape from the road to water introduces the residents a leisurely lifestyle. It also echoes the experience in a traditional southern garden. So far, each villa is a house as well as a miniature garden. People come here for the enjoyment of everyday life as well as sceneries.

The Bay / Atelier Feichang Jianzhu - Wood, Shelving, Windows, Chair, Beam
Courtesy of Atelier Feichang Jianzhu

In form, the gable wall and sloped roof reflect the traditional building elements in the vernacular architecture of the south whereas the untraditional construction materials—grey stone, aluminum alloy doors, windows and roofing, a steel channel that frames the wall, etc. — are a new interpretation of the regional heritage.

The Bay / Atelier Feichang Jianzhu - Image 8 of 19
Courtesy of Atelier Feichang Jianzhu

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "The Bay / Atelier Feichang Jianzhu" 11 Mar 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/115901/the-bay-atelier-feichang-jianzhu> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.