the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Sectionhouse / The Cloud Collective

Sectionhouse / The Cloud Collective

Sectionhouse / The Cloud Collective
© Pieter De Ruijter / The Cloud Collective
© Pieter De Ruijter / The Cloud Collective

Sectionhouse is a public outdoor concrete sculpture, a fragment of a house that displays the ways in which daily life is enacted within architecture. The project is located in the small Dutch rural town of Oisterwijk and was designed by The Cloud Collective, a collaboration of young designers, architects, urban designers, artists and theorists, spread out all over Europe, working for different offices, schools and governments.

More on this project after the break.

Sectionhouse is a suggestion of architecture, to be temporarily inhabited and observed through it’s openings, carved away from the form in a combination of niches and reliefs. These spaces are fictional recreations of the functions of a house. They are transformed by their incompleteness and partial occupiability by passersby. The spaces are fictional construct of the designs of The Cloud Collective and are an extension of the expectations of life, from its suggested rooms, its incomplete fireplace, and its shelves.

© Pieter De Ruijter / The Cloud Collective
© Pieter De Ruijter / The Cloud Collective

Sectionhouse is one of seven such public sculptures. Not only is it incomplete in its own state, but it is also an extension of a larger idea of collaboration between other groups within The Cloud Collective. The fabrication of the sculpture molds were also developed by different people on different days, infusing an additional level of various forces relying upon one another for a semblance of completion.

© Pieter De Ruijter / The Cloud Collective
© Pieter De Ruijter / The Cloud Collective

Design & Construction: The Cloud Collective Location: Oisterwijk, The Netherlands Project: Sectiehuis Client: Municipality of Oisterwijk Year: 2009-2010 Building costs: € 3000,- Surface area: tussen 5 en 20 m2 Photos: Pieter De Ruijter / The Cloud Collective

View the complete gallery

About this author
Irina Vinnitskaya
Author
Cite: Irina Vinnitskaya. "Sectionhouse / The Cloud Collective" 18 Feb 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/112754/sectionhouse-the-cloud-collective/> ISSN 0719-8884
Read comments