Wohngarten Sensengasse / Josef Weichenberger Architects + Partner

Wohngarten Sensengasse / Josef Weichenberger Architects + Partner

Wohngarten Sensengasse / Josef Weichenberger Architects + PartnerWohngarten Sensengasse / Josef Weichenberger Architects + PartnerWohngarten Sensengasse / Josef Weichenberger Architects + PartnerWohngarten Sensengasse / Josef Weichenberger Architects + Partner+ 38

  • Architects: Josef Weichenberger Architects + Partner
  • Area Area of this architecture project Area:  3050
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2009

Text description provided by the architects. The proposed project responds to the described situation with a linear building structure along the Sensengasse and a free-standing, “point-house” positioned in an extended park.

The linear construction, composed of three connected individual buildings, creates a membrane-like break between the park area and the urban space. In doing so, particular attention has been paid to permeability with paths and visual connections in the direction of the park on the one hand and the partly two-floor ground floor area forms part of the open urban space.

These spaces with their views upon the surrounding greenery create a “green break” in association with the untouched and completely preserved tree avenue in the Sensengasse which fuse the façade of the garden and the airy opening of the “vertical green” together with the park to form one organic whole. The row of trees along the Sensengasse is taken up into the arrangement of the individual structures, so that the project reacts with sensitivity to the existing tree stock. The green area does not end at the perimeter of the property. Instead, it interweaves with the planted greenery of the old hospital, the sports ground and the school.

Through the combination of a sensible development together with an eventful layout of paths through the area, it was possible to maintain the quality of this urban recreational area. The free-standing point house marks the construction’s boundary to the northwest and stands, as a result of the now clearly defined park perimeter, literally in the middle of greenery.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Vienna, Austria

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Wohngarten Sensengasse / Josef Weichenberger Architects + Partner" 16 Feb 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/110576/wohngarten-sensengasse-josef-weichenberger-architects> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.