the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. XTEN Architecture
  6. 2008
  7. Surfhouse / XTEN Architecture

Surfhouse / XTEN Architecture

  • 00:00 - 9 January, 2009
Surfhouse / XTEN Architecture
Surfhouse / XTEN Architecture

Surfhouse / XTEN Architecture Surfhouse / XTEN Architecture Surfhouse / XTEN Architecture Surfhouse / XTEN Architecture + 14

  • Architects

  • Location

    Manhattan Beach, United States
  • Principals

    Monika Haefelfinger & Austin Kelly, AIA
  • Client

    Jennifer & Nick Hall
  • Project Year


Text description provided by the architects. The Surfhouse appears as an abstract block of ebonized cedar a few blocks from the Pacific Ocean in Hermosa Beach. The site is very small. While typical lots in the area measure 120' x 40', the allowable building area for the Surfhouse measures just 33' x 24'. 

The architects approached the project by subtracting the larger program areas from a solid volumetric form that conformed to the zoning regulations and sought to maximize space, light, and views while also creating a sense of privacy and retreat for the young owners on a busy beachside street.

The domestic program is stacked vertically on the lot. Services and bedrooms are on the lower floors, with larger rooms pushed to the corners for light and views in multiple directions. The top floor and decks are completely open as continuous indoor / outdoor living spaces open to the beach and ocean. 

The facade is made from rough sawn, black stained cedar planks with volumetric openings at primary program spaces and a system of identical 2' x 5' casement windows arrayed across the secondary elevations for specific views and ventilation. The interior is all light and air, with bamboo floors and walls of glass that slide away to bring the beachside environment inside.

Cite: "Surfhouse / XTEN Architecture" 09 Jan 2009. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

冲浪屋 / XTEN Architecture