Masterplan for National Creative Cluster / Sasaki Associates

Courtesy of

The masterplan for the National Creative Cluster by Sasaki Associates integrates the urban form with the surrounding landscape by creating a series of green wedges, interspersed within the urban clusters and forming a series of community parks. Located near Songzhuang, a quiet village on the outskirts of , the success of the district is tied to its openness, where people can interact in both structured and spontaneous ways to exchange ideas and have constructive dialogue. More images and architects’ description after the break.

Office Building / Atelier Zündel Cristea

Courtesy of Atelier Zündel Cristea

The project for an office buiding in Boulogne Billancourt, consists of the renovation of building B’s existing 10,402m² surface area, the redesign of the facade taking into account the overall structure, the renovation of the technical premises, and the optimizing of office surface space. The competition winning design by Atelier Zündel Cristea is conceived with the logic of functional flexibility in which a central technical core frees the 8 floors, including the ground floor, from bearing concerns.

Built during the 1970’s, building B forms part of a larger whole located at 122, avenue du Général Leclerc, in the Silly-Gallieni neighborhood. The complex is made up of 11 buildings for housing, situated in the northern section of the site, along with the two office buildings, interconnected at ground floor level via a shared lobby with accompanying spaces for businesses to the south. More images and architects’ description after the break.

Gaes / MIZIEN

Courtesy of

Architects: MIZIEN
Location: Barcelona,
Client: Gaes S.A.
Completion Date: 2011
Area: 6,500 sqm
Cost: 16,000,000 €
Photographs: Courtesy of MIZIEN

Lagarteiro Neighborhood: Urban Renewal of Public Space / Domitianus Arquitectura

© Inês d’Orey

The public space project by of this unique urban neighbourhood comes at a time of re-foundation of the modern process, reflecting in its urban structure the main issues from the time it was done. In this housing complex, their design overcomes the idea of urban center, and instead, long sets of “bands” are adapting along the road structure, promoting advances and setbacks of buildings or misalignments in the implementation of several blocks, situations diversity, which take on greater meaning when incorporated into the structure of green frame. More images and architects’ description after the break.

2 Houses in Mauritius / Rethink Studio

© Gordon Mackenzie- Kennedy

Architects: Rethink Studio
Location: Pereybere,
Client: Private
Project Team: Nitish Chummun, Michael Leclezio, Verity Nesbitt, Yannick Goldsmith
Engineers: Dawn Engineering Ltd.
Project Year: 2011
Project Area: House 01 aprox. 250 sqm, House 02 aprox. 200 sqm
Photographs: Gordon Mackenzie – Kennedy

   

Hospital-Asilo of Granollers / Pinearq

© FG+SG

Architects: Pinearq - Albert de Pineda Àlvarez
Location: Granollers, , Spain
Collaborators: Juan Manuel Garcia, Gerardo Solera, Pedro Pombinho
Area: 19,500 sqm
Photographs: FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

   

Swanke Hayden Connell wins competition to build Palladium Tower in Istanbul

Courtesy of

International architectural practice Swanke Hayden Connell has won the international competition commissioned by Tahincioglu Gayrimenkul (Tahincioglu Real Estate) for the Palladium Tower in Istanbul, . The 49,500 sq meter tower will be situated on a 1.7 hectare site. The project is due for completion in 2014.

More after the break.

Escuelas Pias de San Anton / Estudio Gonzalo Moure

© Jorge Crooke Carballal

Architects: Estudio Gonzalo Moure – Gonzalo Moure Lorenzo
Location: Escuelas Pías de San Antón, ,
Design Team: Myriam Pascual Luján, Pedro Barranco Vara, Jose María Cristobal González, Marcos S. Gutiérrez, Fernando Ruiz Martínez, Enrique Carreras Rufín, David Torres Barrón, Pablo Matilla Pérez, David Manso Pulido, Verónica San José González
Structure Consultant: Juan Carlos Salvá
Installation Consultant: Ignacio Menéndez-Azcárraga, Integral Ingeniería
Photographs: Jorge Crooke Carballal

The Edge Summer Houses / React Architects

© Elias Chandelis

Architects: React Architects – Yiorgos Spiridonos, Natasha Deliyianni
Location: Paros Cyclades,
Project Manager: Yiorgos Spiridonos, Architect
Civil Engineer: MFP consulting engineers
Mechanical Study: Gregoriades Dimitris, Mechanical Engineer
Area: 450 sqm
Plot Area: 9,000 sqm
Completion: 2010
Photographs: Elias Chandelis

  

Grange Road Kindergarten / Bloxas

© Ben Hosking

Architects: Bloxas - Black Line One X Architecture Studio
Location: Melbourne,
Completion: 2012
Client: Grange Road Kindergarten Association and Bayside City Council
Photographs: Ben Hosking

 

World’s Tallest LEGO Tower Constructed in Seoul

In celebration of LEG0’s 80th birthday, Danish Crown Prince Frederik unveiled the world’s largest tower in last week. Nearly 4,000 children stacked 50,000 bricks in five days to help build the 105-foot-tall tower in front of Seoul’s Olympic Stadium. The structure surpassed the previous records set last year in France at 103-feet and in Brazil at 102-feet. As reported by The Daily Mail, the record has been broken more than 30 times since the first LEGO tower was constructed in London in 1988 at a height of less than 50-feet.

Reference: The Huffington Post, The Daily Mail

Universidad Politecnica de Valencia Expansion / Corell Monfort Palacios Arquitectos

© Mariela Apollonio

Architects: Corell Monfort Palacios Arquitectos – Vicente Corell Farinós, Joaquín Monfort, Salvador, José Vicente Palacio Espasa
Location: Valencia,
Partnership in project and construction management: Mariano Conesa Tejada Architect
Engineering: VALNU, servicios de ingeniería
Site manager: CG técnica, José Lozano Gin
Developer / owner: Universidad Politécnica de Valencia
Manufacturer: ECSA-VIALOBRA UTE
Completion: April 2010
Total Area: 17,156.39 sqm
Photograhps: Mariela Apollonio

DjavadMowafaghian Centre for Brain Health / Stantec

Courtesy of

Stantec’s design for the DjavafMowafaghian Centre for Brain Health at UBC, in Vancouver, British Columbia in is envisioned as a translational research facility defined by present and future medical practices that collaborate under research and patient care.  To achieve this, designers considered the intersections within the spatial dynamics of the facility to coordinate interactions between researchers and clinicians. The facility is 134,500 square feet and includes exam / consultation rooms, lab benches, a full conference centre, a brain tissue and DNA bank of samples collected from consenting patients, and patient and animal MRI capabilities.

More after the break.

Design Like You Give A Damn [2] / Architecture for Humanity

There are few organizations that would utter the words: “we need to constantly look for ways to make ourselves redundant” (46).

But Architecture for Humanity isn’t your typical organization. Since its inception in 1999, the company has put design professionals in the service of local communities, empowering these locals to the point where, frankly, they don’t need the architects any more.

And Design Like You Give A Damn [2] : Building Change from the Ground Up, written by co-founders Cameron Sinclair and Kate Stohr, isn’t your typical architecture book. More like an inspiration design manual, Design Like You Give A Damn [2] offers practical advise and over 100 case studies of projects that share Architecture for Humanity’s mission of building a sustainable future.

Beyond chronicling inspired designs and against-the-odds accomplishments, the book importantly offers a provocative philosophy : architecture belongs, not to the architect, but to the people and the world for whom it is designed.

More about life lessons and tips from Design Like You Give A Damn [2] after the break…

Masterplan for the Honghe Project / AECOM

Courtesy of

Commissioned by the Golden Harbor Group, the design for the masterplan for the Honghe project by AECOM is aimed to help Longgang, an emerging area of , to function positively on the city’s renovation and upgrading. Located in a new rising area, the project covers the south area of the main venue for last year’s University Games. Their design will not only become the complex of services in east , but will lead the development of sports and mice industries, which will also be important for to become the base radiation to the development of east Guangdong Province. More images and architects’ description after the break.

CCTV Headquarters / OMA

CCTV/ Partners-in-charge: Rem Koolhaas and Ole Scheeren, designers, David Gianotten, photographed by Iwan Baan

Architects: OMA
Location: , China
Project Area: 473,000 sqm
Project Year: 2012
Photographs: OMA, Iwan Baan, Jim Gourley, Philippe Ruault

AD Interviews: Bijoy Jain, Studio Mumbai

During the launch of the META Project in Chile, we had the chance to interview Bijoy Jain, founder of Studio Mumbai.

Studio Mumbai is a “human infrastructure of skilled craftsmen and architects who design and build the work directly.” Together, the colleagues immerse themselves within an ever-changing environment formed by an “iterative process” where they experiment and explore their ideas through the production of large-scale mock-ups, models, materials studies, sketches and drawings.

carefully develops projects through a process that draws from traditional skills, local building techniques, materials and an ingenuity that arises from limited resources. The essence of their work lies in the relationship between land and architecture. describes themselves as being “inspired by real life conditions” as they understand complex relationships through the power of observation.

“The endeavor is to show the genuine possibility in creating buildings that emerge through a process of collective dialog, a face-to-face sharing of knowledge through imagination, intimacy, and modesty.”

Projects from Studio Mumbai in ArchDaily:

In Progress: Cleveland Museum / Farshid Moussavi

/ . © Dan Michaels/Westlake Reed Leskosky
Nearly two years ago, we introduced Farshid Moussavi’s first major US building – a sleek geometrical design for Cleveland’s Museum of Contemporary Art.  With its strong formal moves, the museum intends to aid the city’s urban-revitalization efforts by shaping an iconic cultural destination alongside its neighboring concentration of museums, such as the Cleveland Museum of Art and the Cleveland Museum of Natural History.   MOCA Executive Director Jill Snyder says, “We believe MOCA is contributing a great building to  Cleveland, one that will stimulate critical thinking and animate social exchange. MOCA is expanding its scope and activities on all fronts, supported by new architecture that allows for flexibility, unconventionality, and technological capacity in the presentation of contemporary art.”  The 34,000 sqf building is nearing completion, and a public opening will be celebrated in early October with the inaugural exhibition, Inside Out and from the Ground Up, featuring an in-depth look at how international artists engage with architecture and spatial ideas.

More about the project, including facade photos, after the break.