Singel Park Winning Proposal / LOLA + Studio KARST

Courtesy of

LOLA landscape architects from Rotterdam and Studio KARST from Zurich recently won the international ideas competition for their plans for the future Singel Park in . The two agencies present “convincing and thoughtful concepts for both the park as a whole, as well as for the role the park can play in ’s future.” That’s the conclusion of the advisory committee headed by Mayor Henri Lenferink. More images and architects’ description after the break.

Indoor Swimming Pool in Litomyšl / Architekti DRNH

© Tomáš Malý

Architects: Architekti DRNH
Location: Litomyšl,
Design Team: Antonín Novák, Petr Valenta, Radovan Smejkal, Radek Štefka
Project Year: 2010
Project Area: 1,717 sqm
Photographs: Tomáš Malý

Tutukaka House / Crosson Clarke Carnachan Architects

© Simon Devitt

Architects: Crosson Clarke Carnachan Architects
Location: Tutukaka,
Architect In Charge: Ken Crosson
Project Area: 204 sqm
Photographs: Simon Devitt

Shortlist announced for West Kowloon Cultural District’s first Arts Venue

West Kowloon Cultural District site © by Methanoia

The (WKCDA) has announced five design teams invited to submit proposals for the Xiqu Center, which will be the first landmark building within Hong Kong’s West Kowloon Cultural District. Serving as the main theatre and Team House, the Xiqu Center will form the gateway into the £1.7bn, Foster-designed masterplan once it is complete towards the end of 2015.

Mr. Louis Yu, Executive Director, Performing Arts stated, “There has been a fantastic response to our plans for the Xiqu Centre from design teams from across the world. We are working hard to find the right team to work with to fulfill our ambitions. The shortlisted teams will meet with representatives of the Chinese opera artform, engaging with stakeholders so we can conceive together a world-class building for Hong Kong and for the development and promotion of this important form of Chinese cultural heritage.”

The five shortlisted teams are:

Mafraq Dialysis Center / Stantec

Courtesy of Stantec

Architects: Stantec
Location: ,
Design Team: Erik Hokanson, AIA, Tamer Fawzi, Reham Hussein, Abhishek Gupta, Wafaa Sleiman
Project Year: 2012
Project Area: 75,000 sq ft
Photographs: Courtesy of Stantec

AD Round Up: Brick Houses Part III

Courtesy of Tao Lei Architect Studio

For today’s Round Up we have some great brick houses previously featured in ArchDaily. Here’s five you can’t miss:  The Concave House located at the downtown area in Benxi, or Qb Design’s Split Level House in Philadelphia. Check out the House VdB in and Brick-Weave House by Studio Gang Architects. Finally, revisit the Brick House designed by Brazilian architect Marcio Kogan.

Anapanasati House / Aarcano Arquitectura

© Andrés García

Architects: Aarcano Arquitectura
Location: ,
Design Team: Esteban Castro, Carla Carranza
Project Year: 2012
Photographs: Andrés García

Cumarú Restaurant / Gonzalo Mardones Viviani

© Nico Saieh

Architects: Gonzalo Mardones Viviani
Location: Vitacura, Metropolitan Region, Chile
Project Year: 2012
Photographs: Nico Saieh

De Kameleon / NL Architects

© Luuk Kramer

Architect: NL Architects
Location: Bijlmermeer,
Client: Principaal / De Key
Project Team: Iwan Hameleers, Gertjan Machiels (Project Architects); Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse (Design); Barbara Luns, Gen Yamamoto, Ana Lagoa Pereira Gomez, Jouke Sieswerda, David de Bruijn, Jung-Wha Cho, Florent Le Corre, Stephan Schülecke, Tomas Amtmann, Joao Viera Costa, Jorge Redondo, Juerg-Ueli Burger, Nora Aursand Iversen, Kim Guldmand Ewers
Year: 2008 – 2012
Photographs: Luuk Kramer, Marcel van der Burg

Video: Haunch of Venison, Gallery Re-launch


Representing a cross-section of some of the most renowned contemporary artists, Haunch of Venison has recently moved out of Burlington Gardens, where it has been for the past few years, back to its former home in the Haunch of Venison Yard, with architect Annabelle Selldorf overseeing the redesign. With another branch in New York, the gallery represents, amongst others, Turner Prize nominees Richard Long, Simon Patterson and Nathan Coley. We catch up with the gallery’s International Director Matt Carey-Williams and Iraqi artist Ahmed Alsoudani who shows us around his current exhibition.

Films & Architecture: “Rear Window”

We come back to the 1950s to remember one of the great masters of modern film making, . In Rear Window, most of the scenes are recorded from the limited view of one single room. Things within a housing complex seems to work fine for everyone but not for this photographer that is forced to see the world from the same perspective every day.

Let us know what are your thoughts about this classic Hitchcock’s work and we wait for any recommendation for keep going with the list!

House Alberschwende / k_m architektur

Courtesy of

Architects: k_m architektur
Location: Alberschwende,
Project Year: 2011
Project Area: 190 sqm
Photographs: Courtesy of k_m architektur

Screenplay / Oyler Wu Collaborative

©

Utilizing the simplest of materials – a lightweight steel frame and rope - Oyler Wu Collaborative have crafted a dynamic 21-foot long screen wall conceived of as a ‘play’ on one’s visual perception.  The geometry of the composition, strengthened by the care with which the 45,000 linear feet of rope is strung through the frame, results in a thick undulating screen that, although derived from technical complexity, is manifested in an elegant visual.  The wall was displayed at the LA Convention Center during Dwell on Design this summer, and, as illustrated by the video, provoked the curiosity of the viewer to physically and visually engage with the work.

More about the wall, plus great photos, after the break.

Maggie’s Nottingham / CZWG Architects

© Martine Hamilton Knight

Architects: CZWG Architects
Location: , England
Interior Design: Paul Smith
Structural Engineer: Adams Kara Taylor
Project Year: 2011
Project Area: 360 sqm
Photographs: Martine Hamilton Knight

Radio Museum Expansion / VAUMM Arkitekturak + Taperstudio

Courtesy of VAUMM Arkitekturak + Taperstudio

The expansion project for the Radio Museum in , is built around a new courtyard, which houses the entrance to the building and provides support for “sound” connection with the old museum. Designed by VAUMM arkitekturak and Taperstudio, the piece is inserted in the historic center offering a renewed image from the traditional imaginary. The connection of the volumes at the end of the courtyard and the inner spatial distribution, organizing servant and served spaces, enable a clear and easy travel throughout the building. More images and architects’ description after the break.

Buijtenkeuken / Studio Elmo Vermijs

© Ralph Kämena

Architects: Studio Elmo Vermijs
Location: , The
Project Year: 2012
Technical Drawings: Dirk Overduin
Photographs: Ralph Kämena, Elmo Vermijs, Sergio Gambetta

Courtesy of MIRO
Courtesy of MIRO

Klaksvik City Center Proposal / MIRO

Designed by MIRO… architects, the starting point for their Klaksvik City Center proposal kept with the language of the genesis of urban nuclei: the form is inherited from the land, shaped by the surroundings as well as the needs and

DETAIL Green, May 2012

While DETAIL Magazine brings us the insights of buildings in terms of highly detailed drawings, DETAIL Green focuses on sustainability in architecture trough data & analysis.

This special edition brings interesting articles and cases like Sustainability in the London 2012 Olympics buildings or Cities and climate change. Also you can find about Recycling-friendly constructions, Solar technology  in building envelopes, Zero energy concepts for buildings and much more.

Full index after the break.