We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Contemporaine / Perkins + Will

  • Architects: Perkins + Will
  • Location: Chicago, Illinois, USA
  • Architects: Perkins + Will
  • Design Principal: Ralph Johnson
  • Project Designer: Bryan Schabel
  • Project Architect: Marius Ronnet
  • Additional Team Members: Curt Behnke, Cengiz Yetken, Nicolette Daly, Steve Santucci
  • Project Manager: Dave Gutierrez and Nicol Chervenak
  • Technical Principal: Fereidoon Afshari
  • Structural Engineering: C.E. Anderson & Associates
  • Civil Engineering: Terra Engineering
  • Mechanical Design Build Contractor: AMS Mechanical Systems
  • Specifications: Raymond Coleman
  • Mep And Fire Protection: McGuire Engineers
  • Electrical Design Build Contractor: New Aspen Electric
  • Plumbing Design Build Contractor: C.J. Erikson Plumbing Co.
  • Fire Prot Design Build Contractor: US Fire Protection Illinois, Inc.
  • Client Owner: CMK Development Corporation
  • Construction Manager: McShane Construction
  • Area: 96000.0 ft2
  • Photographs: Steinkamp/Ballogg Photography

© Steinkamp/Ballogg Photography © Steinkamp/Ballogg Photography © Steinkamp/Ballogg Photography © Steinkamp/Ballogg Photography

From the architect. Contemporaine is a 28-unit condominium building located on a corner lot in the River North area of urban Chicago. The building consists of an eleven-story residential tower and a four-story retail and parking base. The sculptural quality of the tower and the articulation of its functional parts work to mediate the building to the varying scales of the surrounding context.

© Steinkamp/Ballogg Photography
© Steinkamp/Ballogg Photography

The mass of the tower is broken down by a series of slots scored down the façade with small cantilevered balconies. The east façade undulates to further break the mass as well as to provide more opportunities for views of the city skyline. Two concrete shear walls and the plane of the roof frame the design and provide a distinctive profile from Wells Street.

© Steinkamp/Ballogg Photography
© Steinkamp/Ballogg Photography

To bring the base to a pedestrian scale the structure of the parking garage is exposed with floor-to-ceiling glass between the floor slabs, similar to the tower above. On the north side of the building the dynamic expression of the sloped ramps leading to the upper parking levels adds relief and movement to the otherwise rectilinear structure.

© Steinkamp/Ballogg Photography
© Steinkamp/Ballogg Photography

At the entry corner the erosion of the mass, the projection of the cantilevered balconies above, and a 45-foot column, all reinforce the urban energy of the Contemporaine’s surroundings.

© Steinkamp/Ballogg Photography
© Steinkamp/Ballogg Photography

A narrow slot separates the base and tower, allowing necessary transfers of the building systems as the floor programs change from residential to parking. This detail also provides an aesthetic dialogue between the two elements and allows for a reading of the building as a series of combined parts of varying scales.

© Steinkamp/Ballogg Photography
© Steinkamp/Ballogg Photography

The top of the tower is sculpted to offer large terraces for the penthouse units and a gesture to the surrounding skyscrapers.

Typical floors at Contemporaine provide up to four condominiums with two and three bedrooms plans that can be combined to allow for larger units. Each unit has at least one private outdoor balcony. Unit sizes range from approximately 950 square feet to 2700 square feet.

© Steinkamp/Ballogg Photography
© Steinkamp/Ballogg Photography

The condos offer open floor plans with large expanses of floor-to-ceiling glass allowing natural light and dynamic views of the downtown skyline. Four penthouses on the top floors feature living spaces with 20 to 32-foot glass walls to further capture the daylight and the views.

© Steinkamp/Ballogg Photography
© Steinkamp/Ballogg Photography

The building stands out from most of its contemporaries in the city. Through simple manipulations of modern materials—the sculpted mass, dynamic resident entry, and the texture of the window mullions—the building makes a strong statement on the cityscape.

© Steinkamp/Ballogg Photography
© Steinkamp/Ballogg Photography
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Contemporaine / Perkins + Will" 15 Dec 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/96207/contemporaine-perkins-will/>