Granada Science Park – Ferrater + Jimenez Brasa

Spanish photographer Aleix Bagué sent us his latest photo report on the new building by Carlos Ferrater & Jimenez Brasa Arquitectos.

More pictures, text and drawings after the break.

The project for the extension of the Science Park in Granada, by the Genil river, starts with the construction of a single roof with small inflections that looks like an open hand, covering the different programmatic pieces interconnected on a continuous space.

The empty space that connects the big boxes or program containers (Macroscope, Biodome, Tecnoforum, Health Sciences, Al Andalus, auditoriums and space for temporary and permanent exhibitions) structures the communications, logistics and relationships with the activities of the Park.

The proposed spatial structure allows for a big flexibility of uses and situations that interconnect circulations and themes.

Most of the projects developed as topographies often substitute the continuos quality of the roof with a succession of planes or porches of variable section. In that way, the resulting space and the roof´s constructive autonomy as a continuous element turns into a sequential relation of interconnected spaces.

In Granada, the roof is a continuous folded surface that floats over the inclined plane of the ground level, enclosing between them the big spaces for exhibition, highlighting the communication and relation spaces with light that penetrates between the folded planes.

On its abstraction, the big roof has a profile that reminds the skyline of the Granada mountains. The development of the big topographic roof adapts to the volumetric requirements, generating in its interior large and tall enclosed spaces that house the different programs.

The roof flies over the terrain, constructing a new topography that, as it folds, organizes between folds the skylights that provide natural light to the circulations and connecting spaces.

The roof mesh is resolved with a double layer tridimensional structure that encloses services and technical systems, solving the rain water evacuation. The skylights guide the roof as the continuation of the main structure.

Architect: Carlos Ferrater & Jimenez Brasa Arquitectos
Location: Granada, Spain
Collaborators: Luis Gonzalo Arias Recalde, David Molina Carneros, Cristian Eugen Boz
Project Year: 2004
Construction Year: 2005-2008
Promotor: Consortium Parque de las Ciencias
Structural Engineering: Juan Calvo / Pondio
Main Contractor: Dragados S.A.
Acoustics: Higini Arau
Technical Architects: Francisco Javier Gonzalez Escolano, José Moreno Gómez
Building contributor: David Molina Carneros
Constructed Area: 48,377 sqm
Budget: US $50.45 M
Photographs: Aleix Bagué

Cite: "Granada Science Park – Ferrater + Jimenez Brasa" 03 Dec 2008. ArchDaily. Accessed 23 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=9509>

19 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    beautiful. love how it dances on the landscape with the mountains in the background…
    the the floorplans are just so sexy.
    those swooping lines give u such drama while being inside.

  2. Thumb up Thumb down 0

    A stunning building, I love the way its soaked with light and the way intermediate and interior spaces develop throughout different material qualities. The strategy of making a topography- like building is specially appropiate given Granada´s urban and geographic features. Bravo, Ferrater.

  3. Thumb up Thumb down 0

    Beautiful.. So white and so pure, what about the maintenance? Anything that so white could be easily messed up by dirt or something that attach to the wall or roof, anybody know how they planned against the dirt? Thx

  4. Thumb up Thumb down 0

    There is a perfect juxtaposition of horizontal elements and the verticality of the overall space. It’s almost gothic. It is the fourth time I come back to this post. It’s beautiful and I am glad it exists.

  5. Thumb up Thumb down 0

    I really enjoy how this project makes use of repeated orthogonal forms and straight lines to create a form that is not simply a box. The slopes are beautifully executed by straight line segments rather than a simple curve. The interior spaces are photographed very well, and I can imagine occupying them would be breathtaking.

  6. Thumb up Thumb down 0

    Well done, and as the other comments express, thanks Arch Daily for bringing work like this to view. It brings to mind how rarely a project which has strong formal ambition is brought to a level of such material and spatial development.

  7. Thumb up Thumb down 0

    Good try, but it looks like a simplified version of P. Eisenman’s project in Santiago de Compostela.

Share your thoughts