ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institute
  4. Brazil
  5. Isay Weinfeld
  6. 2014
  7. Ling Institute / Isay Weinfeld

Ling Institute / Isay Weinfeld

  • 11:00 - 11 July, 2017
Ling Institute / Isay Weinfeld
Ling Institute  / Isay Weinfeld, © Leonardo finotti
© Leonardo finotti

© Leonardo finotti © Leonardo finotti © Leonardo finotti © Leonardo finotti +12

  • Architects

  • Location

    Porto Alegre - RS, Brasil
  • Area

    3291.0 m2
  • Project Year

    2014
  • Project Manager

    Monica Cappa Santoni
  • Design Team

    Sebastian Murr, Alexandre Nobre, Cristiano Kato, Carolina Miranda, Danilo Zamboni, Lucas Jimeno
  • Collaborators

    Domingos Pascali, Marcelo Alvarenga
  • General Contractor

    Capitânia
  • Structural Engineering

    Benedictis Engenharia
  • Foundation Engineering

    Milititsky Consultoria Geotécnica
  • Electrical And Plumbing Engineering

    CM Engenharia
  • Air Conditioning

    Engemestra Engenharia Mecânica
  • Bar / Kitchen Facilities

    Marcelo Jacobi
  • Acoustic Consultant

    Atelier Sul Acústica E Arquitetura
  • More SpecsLess Specs
© Leonardo finotti
© Leonardo finotti

From the architect. Ling Institute building, located at a corner in the neighborhood of Três Figueiras, in Porto Alegre, is a volume that, seen from the street, is low and slightly raised from the soil, as an object hovering amidst the garden.

© Leonardo finotti
© Leonardo finotti

The main façade, to the southeast, is practically solid – the one opening is the entry door, accessible through a winding ramp that rises above the garden. In contrast, the southwest façade is lighter and more transparent, with vertical fins to control the lighting from the inside.

© Leonardo finotti
© Leonardo finotti

From the entrance and moving forward, visitors go along a succession of galleries. They give access, at different points, to the reception, the store, the café and a small area for exhibitions, before getting to the auditorium lobby.

© Leonardo finotti
© Leonardo finotti

Each section along that gallery opens differently to the exterior, devised as to control the incoming light, according to its intended use. Thus, the first stretch receives screened lighting, through the vertical fins/glass panes mounted on the façade – the reception and store are in this section.

Site Plan
Site Plan

Moving on, the café is to the right. Here, there is an alternation between a solid wall and a glass pane extending from floor to ceiling, with doors that open onto an open-air terrace. Finally, on the right again, there is the exhibition area and the auditorium vestibule, flooded by abundant natural lighting from the top.

© Leonardo finotti
© Leonardo finotti

Finishes along the circulation/gallery are neutral, with white walls and ceilings and grey cement flooring. In opposition, the supporting areas, housed in open recesses along that circulation (store, café, auditorium hall and staircase), boast wood-paneled walls.

Taking a different route, to the right of the main entrance, is the access to classrooms, meeting rooms, toilets and the stairs to the lower level.

© Leonardo finotti
© Leonardo finotti

The lower level houses the event hall, show kitchen for classes, tasting room and administrative area. The kitchen was designed to hold cooking classes, but also serves to support events. It is connected to a tasting room – with a twelve-seat dining table – integrated in its turn to the side garden. The event hall allows for the organization of presentations, musical performances and various social activities. Wrapped in glass on two of its sides, it opens onto the back and side gardens.

The prevailing finishes throughout this level are white walls and ceilings and hardwood flooring, except for the kitchen and tasting room, where the floors were covered in ceramic tiles. The building also features a second basement with parking, storage rooms, technical areas and staff locker rooms.

© Leonardo finotti
© Leonardo finotti
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Ling Institute / Isay Weinfeld" [Instituto Ling / Isay Weinfeld] 11 Jul 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/875494/ling-institute-isay-weinfeld/>
Read comments