We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Noah's House / Visiondivision

© Visiondivision. Photo by Clive Jenkins
© Visiondivision. Photo by Clive Jenkins

The new structure, although inside the old shed, requires its own independent structure.  The architects built as close as possible to the old structure, giving the floor plan a long niche along one of the walls for a battery of functions, such as a small kitchenette, a storage space and an expandable bunk bed.

Bearing in mind the affect the water would have on the materials, the architects opted for spruce boards and spruce pillars, which can be  taken away when exposed to water in order to dry.  Later, the pieces can simply be  put back or  replaced with new boards.   All electric parts of the house are placed in the higher regions of the house so as not to be affected by an extreme overflow.

Section © Visiondivision
Section © Visiondivision

The house is also equipped with a warning system to alert the client if the water levels begin reaching the construction underneath the floor.  The warning system became a rising totem pole where the face changes its mood depending on how high the water level has reached underneath the house.

© Visiondivision. Photo by Clive Jenkins
© Visiondivision. Photo by Clive Jenkins

“ The only change to the existing façade is the big window and a wooden terrace with a outhouse on it towards the see and a new entrance door, hardly exposing the building’s new function which gives a pleasant surprise for visitors,” explained the architects.

© Visiondivision
© Visiondivision

Architects: Visiondivision Location: Singö, Sweden Project Team: Anders Berensson & Ulf Mejergren Construction year: 2010 Photographs:

© Visiondivision. Photo by Clive Jenkins
© Visiondivision. Photo by Clive Jenkins
Cite:Karen Cilento. "Noah's House / Visiondivision" 18 Oct 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/82516/noahs-house-visiondivision/>