ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. Romania
  5. Parasite Studio
  6. 2007
  7. San Paolo Bank / Parasite Studio + Baltasarh

San Paolo Bank / Parasite Studio + Baltasarh

  • 01:00 - 25 October, 2008
San Paolo Bank / Parasite Studio + Baltasarh
San Paolo Bank / Parasite Studio + Baltasarh

San Paolo Bank / Parasite Studio + Baltasarh San Paolo Bank / Parasite Studio + Baltasarh San Paolo Bank / Parasite Studio + Baltasarh San Paolo Bank / Parasite Studio + Baltasarh +17

From the architect. The new office of San Paolo Bank in Baia Mare is located on the Unirii Boulevard, line connecting the new center with the south entrance of the city and featuring newly built buildings, as well as currently under construction ones. The area has no unitary structure due to the lack of an existing consistent building body, on one hand and, on the other hand due to the failure to observe unitary regulations for the already built constructions.

Despite the fact that the building does not propose a new function in the context, it brings unusual urbanistic and formal coherence. The proposed scale contradicts the trend of forcing the height and the land take, risking to become a rule in urban areas facing densification. The unit is withdrawn from the street line, becoming the background for an expanding public area.

The structure is fairly simple, extracting its power from the tension between two main volumes, a basic one, covered with stone, and a second one, partially supported by the first and suspended, processed more easily, with glass and plastered areas. The consequential image is dual, the two bodies conveying the robustness of the program, as well the fineness of an insertion in a stressed context. The reference of the bow window interpreted in contemporary manner is materialized in the console of the meeting hall from the back façade, and its volume strengthens the tension brought by the lack of bearing points, becoming the pendant of the robustness of the unit covered by stone.

The design highlights the specificity of the program, as well as the artless of the insertion in the outdoor, public, semi-public or private area.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "San Paolo Bank / Parasite Studio + Baltasarh" 25 Oct 2008. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/7797/san-paolo-bank-baltasarh-parasite-studio/>
Read comments

9 Comments

batoul alshaer · March 22, 2014

please i need the sections of this project because i've chosen it to my senior project..who can help me?

otis · June 10, 2009

they turned something boring into something boring on stilts

adde · October 31, 2008

hai no....ca-i frumuseaua!

Alexa · October 30, 2008

e foarte interesant ca textul atasat pozelor vorbeste despre integrare urbana, insa multe din poze sunt prelucrate cu efectul de lens vignette, ca sa nu se vada prea bine ca ce e in jur! *puzzled!

vlad · October 29, 2008

peste media din romania in orice caz. nu ma deranjeaza. e ok. chiar interesanta din unele unghiuri.

mihai · October 29, 2008

da... daca incearca sa spuna ceva, poate ca gasea si cuvintele potrivite. cam saraca

alex · October 29, 2008

nu e rea, dar nu m-a ravasit...se putea mult mai elegant

dragos · October 29, 2008

cum ar spune profesorii nostri din cadrul U.A.I.M. : "O asemenea consola nu se poate construii, in romania."

Calvin · October 26, 2008

too similar to a LOT of other buildings

···

Comments are closed

Read comments