We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Paraty House / Marcio Kogan

  • Architects: Marcio Kogan
  • Location: Paraty, RJ, Brazil
  • Architect: Marcio Kogan
  • Co Author: Suzana Glogowski
  • Interior Design: Diana Radomysler, Carolina Castroviejo
  • Project Team: Beatriz Meyer, Eduardo Chalabi, Eduardo Glycerio, Gabriel Kogan, Lair Reis, Luciana Antunes, Maria Cristina Motta, Mariana Simas, Oswaldo Pessano, Renata Furlanetto, Samanta Cafardo
  • Landscape Architect: Gil Fialho
  • Structural Engineering: SF Engenharia
  • General Contractor: Lock Engenharia
  • Project Area: 840 sqm
  • Area: 50000.0 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Nelson Kon

© Nelson Kon © Nelson Kon © Nelson Kon © Nelson Kon

From the architect. There is a legend which says that the region of the colonial city of Paraty and Angra dos Reis (between São Paulo and Rio de Janeiro) has 365 islands, one for each day of the year. Two boxes of reinforced concrete, rest fixed connected on the mountainside of one of these islands; two modern prisms between the large colossal stones of the Brazilian coast. The volumes project outward from the mountain, almost abreast of the beach, in a 8-meters cantilever. The house, of structural ingenuity, finds balance in the topography of the land, constituting an extensive open doorway and living space in the practically-untouched nature. In the rocks of Paraty, in the dense rain forest of the island, poisonous spiders, discover this orthogonal volume and penetrate the grass that coats the slab. Moving their fore and hind legs quickly, they reclaim the site. The spiders continue on their way into the house and penetrate into an important furniture collection of the XX century designed, among others, by George Nakashima, Luis Barragan, Lina Bo Bardi, Sérgio Rodrigues, Joaquim Tenreiro and José Zanine Caldas. The spiders become lost in the upholstered chair.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The inhabitants arrive by boat: the entrance to the house, already protected by the slab, after stepping on the sand, is via a metallic bridge positioned over a crystal-lined reflecting pool. The bridge leads to stairs connecting to the lower volume. This volume contains part of the program of the house: living room, kitchen and service area. The continual internal area has a 27-meter span and huge glass windows allow for the view, the sea.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The same entrance stairs lead to the upper volume which lodges the bedrooms. In the front part of the house, retractile panels of eucalyptus sticks protect the bedrooms from the sun. The spaces that face the mountain, have small internal patios with zenital lighting and the use of exposed reinforced concrete grants a striking texture to the walls.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The entire top of the house is covered with terraces, observatories for the inhabitants, for the poisonous spiders, or garden for the sculptures and for the medicinal plants and edible herbs.

© Nelson Kon
© Nelson Kon
Cite:"Paraty House / Marcio Kogan" 26 Aug 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/74934/paraty-house-marcio-kogan/>