Refugium – Kivik Art Center / Petra Gipp Arkitektur

© Gerry Johansson

Architect: Petra Gipp Arkitektur AB
Location: Kivik,
Collaborators: Petra Gipp, Maria Videgård and Kalle Hjalmarsson
Client: Kivik Art Center, Sune Nordgren
Structural Engineer & Contractor: Bengt Nilsson, BN Konsult Lift % Transport AB
Project year: 2010
Photographs: Gerry Johansson

© Gerry Johansson

A pale concrete structure is embedded in the lushness of a slope. Secretive, it does not immediately reveal itself to its visitor.

floor plan

The entire form is gathered around a nave made out of massive wood; between wood and concrete, a passage and an inner space are spun. As a staircase carves its way through the volume, it ties the structure tighter together still, while it connects to the ground. The passage opens up into the inner space, where the wooden core forms a niche, a bench. The ceiling releases from the wall to reveal a thin slice of sky, a cut through which light trickles down and both rain and autumn leaves are allowed to be part of the space. The boundary between what is inside and what is outside is blurred.

© Gerry Johansson

The idea is to inflict as little damage as possible on the site, conceptually as well as visually. Foundation is laid in the back, which allows the structure to rise above the ground and leave a large part of the site untouched. The materials, wood and concrete, are allowed to age in the hope that over time, the experience of both space and place will further enhanced.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Refugium – Kivik Art Center / Petra Gipp Arkitektur" 01 Aug 2010. ArchDaily. Accessed 22 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=70938>

8 comments

Share your thoughts