ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

New Art Museum / SANAA

  • 01:00 - 28 July, 2010
New Art Museum / SANAA
New Art Museum / SANAA, ©  Iwan Baan
© Iwan Baan
  • Architects

  • Location

    235 Bowery, New York, NY 10002, USA
  • Architect

    SANAA
  • Project Leadership

    Saul Dennison, Chairman, Board of Trustees, New Museum; Lisa Phillips, Toby Devan Lewis Director, New Museum; Lisa Roumell, Deputy Director, New Museum
  • Architect Of Record

    Gensler Architects
  • Project Management

    Plaza Construction Corporation, New York City
  • Structural Engineers

    Guy Nordenson Associates, Simpson Gumperts & Heger Inc., New York City
  • Client

    New Museum of Contemporary Art, New York City; Zubatkin Owner Representation
  • Lights And Illumination

    Arup
  • Year Of Enchargement

    2002
  • Area

    58700.0 ft2
  • Project Year

    2007
  • Photographs

  • Manufacturers

    Bartco Lighting, Bisazza, C.R. Laurence, Competition Architectural Metals, EBCO, Expanded Metal Company, Fujitech, Georgia-Pacific, Henry Company, James & Taylor, LSI, Lucifer Lighting, Marino\Ware, McGrath, Michbi Doors, PPG IdeaScapes, Pyrok, Rixson, Sherwin Williams, Starphire, Supersky, Tennant Flooring, Toto, US Aluminum, USG, Viracon, Vola, Wausau Windows

©  Iwan Baan ©  Iwan Baan ©  Iwan Baan ©  Iwan Baan +19

From the architect. Recently Pritzker laureate SANAA offers to architects, critics and customers very sharp architectures, outstanding and internationally recognized. Most of the times, the reason of this is the simplicity and clearness of the concept, and its clean translation into construction. The New Contemporary Art Museum in New York is a precious building with clear concept and strong impact.

©  Iwan Baan
© Iwan Baan

The location context, Lower Manhattan, with its squared blocks and buildings, can be considered as starting point for the Museum image: it replies the boxes surrounding, and stacks them one on top of the other in various sizes and heights, as the plot was a playground for a composition of cubes. By small but significant shifting of the cubes, the building gets dynamicity and an attracting shape, being different but similar to the near constructions.

©  Iwan Baan
© Iwan Baan

The program of the Museum consists of four public galleries at the first four floors, which have free and flexible spaces for exhibitions; a “white box” auditorium in the basement, Education Center at the 5th floor, offices at 6th, a multi-purpose room at the 7th. By shifting the boxes, all galleries get natural illumination, combined with artificial, and the offices and the private locals on the top floors get terraces and opening views to the cityscape.

©  Iwan Baan
© Iwan Baan

It is in that way that the project shows its concept: by simple repeated shifting, the intention of the building is clearly readable from outside, and combines a convincing language with the need of natural light from top: all at once, with one operation, the project shows its force.

©  Iwan Baan
© Iwan Baan

Wanting to be a light and clean object in the massive Manhattan cityscape, the materials and the façade appearance play a relevant role. The choice of a layer of anodized aluminium mesh on top of the white walls is not new and unknown to most of architects. But in the Museum it is used as a wrapped skin on all vertical surfaces, as a continuous blurring layer, that gives different light reflections and hides the offices windows, doors and balustrades of the terraces. The result is an elegant, light and white succession of surfaces, without any interruption or contamination by other elements: a semi-transparent dress for the shifting body of the building.

©  Iwan Baan
© Iwan Baan

Evidently, at night the Museum shows life from the inside with the artificial lights through the hidden openings, enhancing the gaps between the volumes and giving more lightness to the massive building.

©  Iwan Baan
© Iwan Baan

Inside, the Museum keeps its lightness by the white surfaces and ceilings. The steel structure of the perimeter walls supports the floors and sets them free from any column. The plan, with an off- centred core and free space all around, efficient and flexible, confirms the clearness of the concept.

©  Iwan Baan
© Iwan Baan

- Andrea Giannotti

©  Iwan Baan
© Iwan Baan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "New Art Museum / SANAA" 28 Jul 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/70822/new-art-museum-sanaa/>