ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Architecture
  4. France
  5. Architecture-Studio
  6. 2015
  7. La Grande Passerelle / Architecture-Studio

La Grande Passerelle / Architecture-Studio

  • 05:00 - 28 May, 2015
La Grande Passerelle / Architecture-Studio
La Grande Passerelle / Architecture-Studio, © Hervé Coudrais
© Hervé Coudrais

© Luc Boegly © Luc Boegly © Luc Boegly © Luc Boegly +14

  • Engineering

    Arcoba, T/E/S/S (structure + envelopes)
  • Lightning

    8’18”
  • Acoustics

    AVA
  • Furnishings

    Architecture-Studio (Design team leader)
  • Visual identity and signage

    Thomas Kieffer
  • Specific furniture

    Omlarchitecture (Agnès Martin/Yves Lamblin)
  • General Contractor

    SOGEA Bretagne
  • Cost

    23 M euros before tax
  • More SpecsLess Specs
La Grande Passerelle / Architecture-Studio, © Hervé Coudrais
© Hervé Coudrais

From the architect. La Grande Passerelle, home of the main public cultural facilities of Saint-Malo, is immediately seen by travellers arriving from TGV (high-speed train) station.

This cultural hub, open to the public since December 2014, was designed by the Paris agency Architecture-Studio, and includes a media library, an art-house cinema, a media centre, and “4e lieu”, a multiuse space. It is located in the very centre of Saint-Malo, which includes the three communities of Saint-Servan, Paramé and Intramuros.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The new urban renewal movement of Saint-Malo, inspired by the relocation of the old station, was involved in the creation of La Grande Passerelle. In fact, the facilities complete the renewal of the area and the creation of a new hub at the heart of the three communities. Notorious tourist attraction, the town owes its prestige to a glorious past, with which the names of Jacques Cartier, René Dugay-Trouin, Surcouf and Chateaubriand are associated. Apart from its historical heritage, each year the town hosts three important cultural events: the festivals “Etonnants Voyageurs” (which celebrates its 25th anniversary this year), “Quai des Bulles” and “La Route du Rock”. These events, nationally and internationally renowned, are part of the city influence and dynamism, which are symbolised by this Cultural Hub, the new cultural icon of Saint-Malo.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

A Complete Project

Taken as a whole, La Grande Passerelle expresses the metaphor of openness, a gesture inspired by the proximity of the seashore and the wish of Architecture-Studio to establish a continuity between the built structures and the geometry of the exterior areas. Around this spatial separation there are also the generous public spaces, laid out in two esplanades on both sides of the building, with a small outdoor amphitheatre added to the south.

Taking advantage of its strategic geographical location between the land and the sea, La Grande Passerelle emerges and reveals the Saint-Malo historical axis that links the new TGV station with the town within its walls. The cultural hub is the first major element that travellers arriving from the station will see. The architects wanted to offer a contemporary, urban, architectural response, which is one of the challenges of the completion of this new area.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

For Architecture-Studio, this “esplanade-building” is not just an architectural statement, but a composition bringing together all the interior and exterior spaces, the constructed and the inhabited. In this way, everyday activities, cultural events and exceptional experiences of La Grande Passerelle resonate together, increasing the site attraction and its facilities, day and night, throughout the year.

This ensemble is at the same time contextual and autonomous. It is contextual as part of the interpretation and the structuring of Saint-Malo’s main artery and it is autonomous in its architectural statement and in the strong identity that this confers upon it. La Grande Passerelle is immediately recognisable, and translates the challenges of this public commission: a cultural platform that will bring together many aspects; from books to audio-visual media, from independent movies to digital creation and support for festivals.

Roof Plan
Roof Plan

Places on the move

The contents of the two cultural parts of the program unfold and intertwine in an inverted rising movement, mirroring Saint-Malo’s main artery: the curve of the media library rises towards the sea, and the mezzanine art-house cinema towards the inland areas. La Grande Passerelle links the station to the old town and the newer areas around it. Its main façades, located along the main artery, let in the light and the views: culture is diffused into the town.

© Hervé Coudrais
© Hervé Coudrais

The theme of travel

The theme of travel, chosen by the town of Saint-Malo to illustrate the relationship between the different cultural content offered by the media library and the art-house cinema, is revealed in the treatment of the building: the multiple ripples of the ground and the built structures create fluid spaces, dynamic lines, confrontations – a depth. It is reminiscent of the sea, the waves, the sails of the ships that left Saint-Malo so often to go and explore the world. It also suggests media flows, information shared out and knowledge.

The kinetic energy of the paths, wherever they are in the complex, brings out a diversity of perspectives that enrich the viewpoints within the building and beyond. The contrast between the linear nature of the surrounding residential buildings can only reinforce this impression of entering a different world, a world of its own, although designed like one of the gates of the town.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

A photovoltaic arch

The openness of the town towards the sea is immediately put into perspective by an immense curving ribbon linking the two cultural extremes of the centre like a bridge. This arching ribbon, clothed in 640 photovoltaic solar panels, demonstrates the commitment of the town to exemplary environmental action. Like a shade, it tops the foyer, a transparent space that crosses the building, lengthening the public space inside the centre.

© Luc Boegly
© Luc Boegly
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "La Grande Passerelle / Architecture-Studio" 28 May 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/635138/la-grande-passerelle-as-architecture-studio/>
Read comments

1 Comments

Croco Dile · May 28, 2015

Why is the curved design of the plans not tranfered into the third dimension ?
It would be more interesting to see the plan in the vertical, and the elevation as plan.

···

Comments are closed

Read comments