ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Antivilla / Brandlhuber+ Emde, Schneider

  • 14:00 - 10 May, 2015
Antivilla / Brandlhuber+ Emde, Schneider
Antivilla / Brandlhuber+ Emde, Schneider, © Erica Overmeer
© Erica Overmeer
  • Architects

  • Location

    Rotkehlchenweg, 14476 Potsdam, Germany
  • Design Team

    Elsa Beniada, Peter Behrbohm, Klara Bindl, Victoria Hlubek, Tobias Hönig, Cornelia Müller, Markus Rampl, Paul Reinhardt, Jacob Steinfelder, Caspar Viereckl; Structural engineering: Karin Guttmann, Robert Hartfiel, Andreas Schulz / Pichler engineers.
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Erica Overmeer © Erica Overmeer © Erica Overmeer © Erica Overmeer +27

  • Execution Planning

    Emde + Schneider
  • Project Management

    Emde + Schneider
  • Structure

    Pichler Ingenieure / Andreas Schulz, Robert Hartfiel, Karin Guttmann
© Erica Overmeer
© Erica Overmeer

From the architect. Antivilla, the refurbished former German Democratic Republic lingerie factory „Ernst Lück“ at the Krampnitzsee, southwest of Berlin, questions the relationship between building regulations and standards, energy efficiency together with the idea re-use and adaptive living.

© Erica Overmeer
© Erica Overmeer

Built between 2010 and 2014 Brandlhuber+ together with Pichler engineers developed a combined living and studio building with a new approach.  

© Erica Overmeer
© Erica Overmeer
First Floor Plan
First Floor Plan
© Erica Overmeer
© Erica Overmeer

Instead of insulating the existing structure and to save costs, the façade was covered with shortcrete. To generate an open space all non-bearing walls were removed and a functional 20 square meter core with the staircase, bathroom, kitchenette, fireplace as well a sauna were installed in the center of both floors. The space can be zoned by simple transparent PVC curtains according to the actual climate needs. In the summer time the curtains are retreated only to a 10 square meter bedroom in the 230 square meter open loft space, while in winter the heated area makes only 60 square meters of the whole floor area which includes moving the bed closer to the open fire.

Exploded Axonometric
Exploded Axonometric

The gable roof, made of corrugated asbestos plates, was removed and replaced by a flat concrete slab that structurally allowed big openings in the walls. These, up to five meter, large windows on the north and south facade, are the result of the collective work by friends hammering away the wall to create big openings which provide a scenic view over the nearby lake.

© Erica Overmeer
© Erica Overmeer
Cite: "Antivilla / Brandlhuber+ Emde, Schneider" 10 May 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/627801/antivilla-brandlhuber-emde-schneider/>