ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Competitions
  3. nps tchoban voss and Hager Partner Design Recreation Center for Nauen

nps tchoban voss and Hager Partner Design Recreation Center for Nauen

nps tchoban voss and Hager Partner Design Recreation Center for Nauen
nps tchoban voss and Hager Partner Design Recreation Center for Nauen, Aerial view. Image Courtesy of nps tchoban voss
Aerial view. Image Courtesy of nps tchoban voss

This first-prize competition winning proposal by nps tchoban voss and Hager Partner gives new life to the municipal outdoor pool facility in Nauen, Germany. Commissioned for future construction, the recreation center brings a multi-functional layout to the complex, activating the space year round and providing the public with a recreational hub. 

Read on after the break for more on the proposal.

Programmatic Diagram
Programmatic Diagram

To create the new recreation center, two free-form structures share a joint roof, defining both the entrance to the existing pool and the single-story gatehouse addition. The center's green hues and flowing surfaces speak to their natural surroundings, while its raised location announces its presence from afar. The public services including the refectory, information center, wellness area, and food counter are housed in the northern structure, while a ticket counter, changing room, and storage are located in the south structure.

Street view. Image Courtesy of nps tchoban voss
Street view. Image Courtesy of nps tchoban voss

For maximized use, the facility offers a number of public activities to encourage community participation. A multipurpose play field hosts the majority, offering ping-pong, a playground, volleyball, and mini-golf all within its compact perimeter for ease of access. Externally, the green space provides a separate environment from the outdoor pool via methodical landscaping, extending its use through the winter months as a communal park.

Entrance. Image Courtesy of nps tchoban voss
Entrance. Image Courtesy of nps tchoban voss

Maintaining its connection to nature, the building employs an insulated green roof supported by molded laminated wood beams. The facade mirrors this concept through its prefabricated wood-frame construction faced with insulated timber panels in the facility's closed spaces. Defining the open areas, triple-glazed panels with external solar shades bring in natural daylight and can be adjusted for changing conditions.

  • Competition

    Limited design competition
  • Award

    First prize
  • Project Name

    Recreation Center, Nauen
  • Architects

  • Location

    Karl-Thon-Strasse 1, 14641 Nauen
  • Architect in Charge

    Sergei Tchoban
  • Design Team

    Guido Kall, Jan Lisner, Stefan Petro
  • Project Partner & Leader

    Karsten Waldschmidt
  • Collaborator

    Hager Partner AG, Berlin
  • Client

    Stadtkontor Gesellschaft für behutsame Stadtentwicklung mbH
  • Area

    900.0 sqm
  • Project Year

    2015
Cite: Holly Giermann. "nps tchoban voss and Hager Partner Design Recreation Center for Nauen" 21 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/611993/nps-tchoban-voss-and-hager-partner-design-recreation-center-for-nauen/>