Valdemorillo House Extension / Padilla Nicás Arquitectos

©

Architects: Padilla Nicás Arquitectos – Francisco José Padilla & Juan Manuel Nicás
Location: Urbanización El Paraíso, Valdemorillo, Madrid, Spain
Collaborator: Isabel Colino
Structure: Alejandro Bernabéu & Jorge Bernabéu
Project Area: 180 sqm
Design Year: 2004-2005
Construction Year: 2006-2008
Photographs: Padilla Nicás Arquitectos

The project is an extension of a single family home located next to the Valmayor reservoir with a small pavilion and terrace oriented towards the water.

section 04

The integration of the new building with the existing comes as a result of the sloping roofs, while the laminated structural frames distinguish it as different. This ‘light’ construction seeks to make a transition between the original house and the surrounding landscape.

© Padilla Nicás Arquitectos

The project is hardly visible from the entry walkway, except for the gables that project slightly, finally becoming apparent from the interior of the parcel.

© Padilla Nicás Arquitectos
© Padilla Nicás Arquitectos

The structure consists of prefabricated laminate wood frames. They were assembled on site and painted white to blend with the exisiting house. The assembly at each joint employs a steel plate sandwiching the web of each frame and bolted from the exterior.

Cite: "Valdemorillo House Extension / Padilla Nicás Arquitectos" 13 May 2010. ArchDaily. Accessed 24 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=59644>