ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Ireland
  5. NOJI Architects
  6. 2014
  7. Brick Addition / NOJI Architects

Brick Addition / NOJI Architects

  • 01:00 - 6 February, 2015
Brick Addition / NOJI Architects
Brick Addition / NOJI Architects, © Alice Clancy
© Alice Clancy

© Alice Clancy © Alice Clancy © Alice Clancy © Alice Clancy +12

© Alice Clancy
© Alice Clancy

From the architect. This protected Structure in Mount Pleasant Sq is the last remaining house with the full garden and original mews house connected and fully intact. The house itself was disconnected from the garden and the kitchen was in the basement with ceilings of 2.2metres. The new ‘Brick Addition’ extension allows a new opening to connect the ground floor reception rooms to the new kitchen within while connecting on to the garden beyond. 

© Alice Clancy
© Alice Clancy

Form

The form of the brick extension is derived from the need to provide maximum internal space, to maximise natural light on this North facing elevation, to minimise over shadowing to the neighbours and to comply with the strict guidelines of the Dublin City Council conservation officer. The form evolved by allowing the upper volume to recess into the lower volumn, then by stepping the upper volumn it was possible to get natural light deep into the ground floor plan, the roofs are pitched to minimise the overshadowing to the neighbour and relate the two volumns to the existing house.

Section
Section

Mass and Materiality

The form was massed to give the impression of maximum weight to the two volumns. The massing allows the new extension to sit alongside the original house comfortably while also opening up to the garden. The use of reclaimed bricks and reclaimed concrete sills gives the new extension a sense of permanence. The first floor structure is stepped to allow the volumn to hang weightlessly with the ground floor volumn while the corner window sits under a weightless cantilevered brick wall.

© Alice Clancy
© Alice Clancy

Summary

The plan and use of the ground floor has been radically changed with a new sense of connection with the garden and mews house beyond. The extension sits with a sense of harmony binding with the existing house and compliments the terrace with a ‘Brick Addition’ that is also of its time.

Floor Plan
Floor Plan
Cite: "Brick Addition / NOJI Architects" 06 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/593756/brick-addition-noji-architects/>
Read comments
Read comments
© Alice Clancy

爱尔兰,砖房 / NOJI Architects