ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. Sweden
  5. Joliark
  6. 2015
  7. Tappen / Joliark

Tappen / Joliark

  • 01:00 - 24 January, 2015
Tappen / Joliark
Tappen / Joliark, © Joliark/Torjus Dahl
© Joliark/Torjus Dahl

© Joliark/Torjus Dahl Courtesy of Joliark Courtesy of Joliark © Joliark/Torjus Dahl +23

  • Architects

  • Location

    Mariehäll, Bromma, Stockholm, Sweden
  • Architect in Charge

    Per Johanson
  • Design Team

    Stina Johansson, Amanda Hedman
  • Area

    5750.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

From the architect. Having nourished an unfulfilled dream of his own doll’s house since boyhood, Per Johanson of Joliark has finally seen it take real shape in this metallic apartment complex on a former industrial site outside Stockholm.

© Joliark/Torjus Dahl
© Joliark/Torjus Dahl

The project comprises 44 dwellings organised within two volumes. A driving force in the design process has been the preservation of a pure and simple material expression. Rigorously composed meetings between wood, concrete and steel ensure the maintenance of a sense of whole.

© Joliark/Torjus Dahl
© Joliark/Torjus Dahl

The façade wraps around the structure like a protective cloak of galvanised steel sheet, an image emphasised by flush precision detailing. The thematic solidity of the project is juxtaposed by its western elevation where double height balcony compartments create the explicit doll’s house aesthetic. As a metaphor the doll’s house also relates particularly well to the legibility of the buildings, the internal arrangement manifesting itself clearly to the passer-by as the balconies define the scope of each dwelling.

Floor Plan
Floor Plan

The units are modularly assembled into a taller volume stacking 23 maisonettes and a shorter one where maisonettes and single storey apartments collaborate. A south facing communal garden separates the two metal clad buildings that are connected by a glazed circulation tower distributing access to the apartments by a system of balconies. Strategically positioned between the garden and the kitchen these access terraces become a natural place for social interaction.

© Joliark/Torjus Dahl
© Joliark/Torjus Dahl

The private zones of the apartments are set apart from the more public areas by straightforward means, collecting the bedrooms upstairs in the maisonettes or facing north in the single storey dwellings. Internal wall openings illuminate central spaces to generate a greater volumetric transparency without compromising the sense of privacy.

Detail
Detail

Openness is a common theme throughout, blurring the boundaries between inside and outside. The cast fin walls framing the balcony compartments continue internally as an exposed concrete wall. Natural stone slabs in the window ledges spill down on the floor where the heating is distributed via a stone frieze sitting flush with the timber boards. The wood in turn transcends the domestic realm to form a warm backdrop within the balconies.

Courtesy of Joliark
Courtesy of Joliark

The seamless character of the snug metal envelope holding the project elements together has been achieved through meticulous technical solutions. Roof gutter and drainpipes have been carefully integrated into the surface, the galvanised fabric folds sharply over corners, tucks away window frames and pleats into a weather bar. Perforated sheet make up the metal balustrades and coats the freestanding escape towers to further the smooth material impression. The façade panels are welded to a framework that connects directly to the concrete wall, their rhythm harmonizing with the spacing of windows and is reflected in the glass pane arrangement of the main circulation tower.   

© Joliark/Torjus Dahl
© Joliark/Torjus Dahl
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Tappen / Joliark" 24 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/589342/tappen-joliark/>
Read comments

5 Comments

Michael White · January 27, 2015

I can't quite believe this is being published as an example of good social architecture in the year 2015. All that we learnt in architecture school in the 70's and 80's about social spaces, creating a village, human scale, human materials, ability to personalise space, planting, play areas, doors and windows located so you could see your kids playing outside, flexible planning, colour, integration with local buildings, a sense of place..I could go on of course. This apartment complex is what happens when architects forget how to draw, to use yellow trace, to involve their clients and instead build a computerised right angled disaster. What a glaring failure. An architect connected to his plan by his mouse and a computer screen set on 90 degree angles but with no vision. Northern Europe lacks sun so why build grey metallic boxes. Please share this and educate the decision makers that this is not architecture for people. This is very very poor design. Good design and bad design cost the same money but in this building, the investment is totally wasted. This architect should design metal containers for the shipping industry, not for people.

Satish Madhiwalla · January 26, 2015

Chromophobia

Edward · January 24, 2015

Looks like a very nice prison building

Croco Dile · January 24, 2015

Was there an award "to build the most gray building imaginable" to win ?

filip93 · January 24, 2015

already done in soviet poland, 1961,

http://www.archsarp.pl/1049/ja...

atlas · January 26, 2015 03:29 PM

"Soviet Poland"? Please get your geography right.

···

Comments are closed

Read comments