ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Visitor Center
  4. Germany
  5. Max Dudler
  6. 2014
  7. Sparrenburg Visitor Centre / Max Dudler

Sparrenburg Visitor Centre / Max Dudler

  • 01:00 - 3 December, 2014
Sparrenburg Visitor Centre / Max Dudler
Sparrenburg Visitor Centre / Max Dudler, © Stefan Müller
© Stefan Müller

© Stefan Müller © Stefan Müller © Stefan Müller © Stefan Müller +27

  • Design Contributors

    Kilian Teckemeier, Thomas Back
  • Structural Engineers

    Prinz & Pott GmbH, Bielefeld
  • Construction Supervision

    Architektenbüro Stüwe, Bielefeld for Büro Max Dudler
  • More SpecsLess Specs
© Stefan Müller
© Stefan Müller

From the architect. Only a few distinctive elements of the Sparrenburg fortress are left. A 37-metre tower, the main building, an outbuilding and the remains of a gatehouse define the current bailey, which was once the fortress’s outer bailey. The bailey is a very popular spot thanks to the views it offers of the city below.

© Stefan Müller
© Stefan Müller

The new single-storey building was designed as a stand-alone module at the bailey‘s south-eastern end. Together with the gatehouse torso its structure forms a new gateway in which the historic entrance to the fortress can be re-experienced. At the same time the structure has provided a new spatial frame for the bailey. Just like a compass the intervention has clarified the sequence and alignments of the fortress‘s external areas and improved the functional preconditions for its current use as a monument and viewing point.

© Stefan Müller
© Stefan Müller

“The design is not a reconstruction of a certain historical state but instead adds a contemporary layer to the place‘s ever-changing history“, says Max Dudler. It is independent of the fortress‘s various construction periods and styles in the sense that it doesn‘t favour the medieval castle, the subsequent fortress, the 19th century reconstruction or the destructions of World War II over the others. Instead the design translates the existing buildings‘ expression into a language current today. Motifs found on site, such as the recesses in the fortress walls, are echoed and reinterpreted in the new building. The rammed concrete from which the visitor centre‘s structure was cast most notably communicates a tangible sense of this design stance. Like the sediment layers of stones, the colours and textures of the castle ruins have left their mark in its walls: both the limestone of the walls and the sandstone of the jambs. The lively structure of dry concrete and compressed layers also makes the craftsmanship that went into its construction visible.

Floor Plan
Floor Plan

The new building doesn‘t touch the gatehouse fragment anywhere but leaves a gap between old and new. This opens the gateway
for two paths to the right and left. One leads to the main building‘s terrace, the other to the staff entrance in the rear. The straight main path also passes the visitor centre‘s main entrance. The newly created ensemble of old and new buildings thus forms a place of arrival, distribution and information. Inside the visitor centre are a museum shop and the ticket area in a room using the same materials as the facade, as well as a kiosk facing the bailey to the north-east.

© Stefan Müller
© Stefan Müller

The info point for the Johannisberg garden and park, which is still under-construction, is less than two kilometres north-west of the Sparrenburg fortress. The info point‘s formal design language is closely related to the visitor centre‘s. To create a common identity for park and fortress, both houses will speak the same language in terms of materials, spatial dimensions and facade design.

Section
Section
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Sparrenburg Visitor Centre / Max Dudler" 03 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/573158/sparrenburg-visitor-centre-max-dudler/>
Read comments

1 Comments

BG · August 04, 2016

How often do I see great examples of rammed earth? Pretty much never. Cool project!

···

Comments are closed

Read comments