ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Winery
  4. Hungary
  5. SAGRA Architects
  6. 2014
  7. Winery in Balaton Highland / SAGRA Architects

Winery in Balaton Highland / SAGRA Architects

  • 01:00 - 1 November, 2014
Winery in Balaton Highland / SAGRA Architects
Winery in Balaton Highland / SAGRA Architects, © Sajtos Gábor
© Sajtos Gábor

© Sajtos Gábor © Sajtos Gábor © Sajtos Gábor © Sajtos Gábor +24

  • Architects

  • Location

    Szent György Hill, Hegymagas, Hungary
  • Architect in Charge

    Sajtos Gábor
  • Design Team

    Sajtos Gábor, Gilvesy Robert, Grand Gabriella, Virág Péter
  • Project Year

    2014
  • Photographs

From the architect. The refurbished Esterhazy press house and winemaker's cottage sits at the heart of Szent György Hill, which is one of the biggest remnant hill at Lake Balaton. The site is in the neighbourhood of Lengyel Chapel and Tarányi cellar.

© Sajtos Gábor
© Sajtos Gábor

The press house and the winemaker's cottage were used for wine making and served as accommodation for the vineyard workers  The building probably dates from the late 18th century, but the exact time of its construction is uncertain. The press house and the winemaker's cottage was declared as a monument in 1958, but their condition has degraded overtime. The ruined buildings were out of use for years. The winemaker's cottage's remaining walls were covered with a  temporary roof, most of its roof structure was ruined.

Winery in Balaton Highland / SAGRA Architects, © Sajtos Gábor
© Sajtos Gábor

The longitudinal, rectangular, single span press house with gabled roof and a cellar create a unity of buildings with the perpendicular winemaker's cottage.

The north side of the original press house was completely closed, on the east and on the west there were 2-2 windows in the gable and steps lead to the cellar on the east. A porch runs along the south facade, the east end closes with a wall and on the west the former lavatory used to close the porch.

© Sajtos Gábor
© Sajtos Gábor

The refurbished winemaker's cottage functions as a winery, preserving the original use of the building.

Our main concept was to keep and restore the remaining parts of the original building, and replace the demolished parts with contemporary forms and materials. During the design of  the building's new segments we kept the original proportions, sizes, character and colours.Our aim is to keep and create continuity, unity between the old and the new, to bring forward tradition and architectural value.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

We protected and refurbished the remained building parts (the vaulted cellar under the building, north wall, south wall, west gable, eastern wall and its openings, internal load bearing walls, smoky kitchen and beam). We rebuilt the destroyed elements in a contemporary aproach, rooted in the character and the proportions of the original building.

© Sajtos Gábor
© Sajtos Gábor

The building opens to the amazing view of Lake Balaton, in line with our architectuaral concept.

- at the west end of the porch we designed a glass wall, by pulling down an unoriginal, later built wall. The southern wall was pulled down earlier.

- the original timber  columns of the porch were totally demolished, later these were replaced with brick pillars. These unoriginal, bad quality pillars were pulled down and we designed a cantilivered porch without supporting columns.

© Sajtos Gábor
© Sajtos Gábor

We kept the unity of the single span interior space. The roof space was converted into a living area, the shape of the roof and the roof angle were preserved.  On the southern roof surface overlooking to the slope we avoided any openings, roof  windows or window structures. The light into the attic spaces comes through frameless glass "eyes", instead of roof  windows. These glass eyes are transparent on all sides, opening the internal spaces to the sight of the basalt organs.

We reconstructed the vaulted cellar in its original form, and it brings forward its original wine cellar function.

© Sajtos Gábor
© Sajtos Gábor

The roof is covered with dark coloured slate.  We aimed to recite the original cane roof in a contemporary approach. The folding roof and its colour refer to the colour and thickness of the cane roof. The basalt grey colour of the roof recites the local basalt organs, which are famous local characteristics of the remnant hills. The scale roof  is characteristic to the area, familiar to the slate roofs of the buildings of the rich in the surroundings.

We rebuilt the smaller building - press house - in its original shape, preserving its original floorplan contour and roof shape. By the '90s only the foundation walls remained from this building. The press house kept its original function, still serves as a winemaking and grape processing building.

© Sajtos Gábor
© Sajtos Gábor

In the interior of the winemaker's cottage we used white wall surfaces along with fair-faced concrete, wood covering and cut basalt stones. In the winemaker's cottage in some ground floor rooms the surface of the ceiling  is fair-faced concrete,  in other rooms the ceiling is covered with wood ina similar raster to the fair-faced concrete. The sloping roof in the interior is made of  fair-faced concrete, with the pattern of the wooden formwork on its surface. This severe material is balanced by the warm tones of the wood flooring and the solid white painted wood wall covering. The flooring in the ground floor is cut basalt stone, continuing to the porch. The built- in furniture is made of  solid wood, and the counters, custom made washbasins are made of  fiber concrete.

Floor Plan
Floor Plan

The floor covering of the press house is cut basalt stone, the surface of the wall and the gabled roof  is fair-faced concrete.

The winemaker's cottage and the press house are low energy buildings. The energy is provided by a heat pump and by floor heating. The heating of the winemaker's cottage is supplemented by a wood burning thermo fireplace.

© Sajtos Gábor
© Sajtos Gábor

The vaulted cellar keeps its balanced temperature all year round, its natural ventilation is provided.

The internal temperature in the press house is balanced without any extra heating or cooling. The even temperature is provided by the multi-layered, heat retainer wall and roof structure with high thermal insulation properties, the shading of the openings and the building's semi-underground position.

© Sajtos Gábor
© Sajtos Gábor

The winery strives to create wines of elegance, wines that express their vineyard and regional attributes. They aim to bring to this extraordinary Old World wine region fresh ideas, and great enthusiasm. Their aim is to create hand made, high quality wines by mixing traditional and modern wine making technologies.

© Sajtos Gábor
© Sajtos Gábor
Cite: "Winery in Balaton Highland / SAGRA Architects" 01 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/560781/winery-in-balaton-highland-sagra-architects/>
Read comments

1 Comments

Ádám Kiss · November 03, 2014

omg it is not szenta it is Szent György-hegy, which is not a village but a hill. the correct location is 'Szent György-hegy, hrsz 028/10; GPS: 46.834601, 17.4487396'. there is a about a houndred kms difference between these 2 locations

···

Comments are closed

Read comments